Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κινεζικές τράπεζες αξιότερες των αμερικανικών

Οι κινεζικές τράπεζες εδραίωσαν την θέση τους στο διεθνές χρηματοπιστωτικό στερέωμα, καταλαμβάνοντας τις 4 από τις 5 πρώτες θέσεις στην κατάταξη που αφορά τιμή μετοχής προς λογιστική αξία.

  • Patrick Jenkins (Λονδίνο)
Οι κινεζικές τράπεζες αξιότερες των αμερικανικών
Οι κινεζικές τράπεζες εδραίωσαν την θέση τους ως οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι με την ισχυρότερη αξία, καταλαμβάνοντας τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στην κατάταξη που αφορά τις τιμές των μετοχών ως πολλαπλάσιο της λογιστικής τους αξίας.

Η China Merchants Bank, η China Citic, η ICBC και η China Construction Bank πρωτοστατούν στο Top5 της κατάταξης, ενώ ακολουθεί η Itau Unibanco της Βραζιλίας. Ολες απολαμβάνουν συντελεστή τιμής προς λογιστική αξία (price-to-book) άνω του 3.

Κατά τα τελευταία έξι χρόνια, ο μέσος συντελεστής price-to-book value για τις 50 μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, έχει μειωθεί στο ήμισυ -από το δύο στο ένα.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η μέση τράπεζα διεθνώς δεν αξίζει παραπάνω από την λογιστική της αξία. Αρκετές δυτικές τράπεζες διαπραγματεύονται αρκετά κάτω από την λογιστική τους αξίας.

Όμως οι επενδυτές δίνουν αυξανόμενη προμήθεια για τις τράπεζες των αναδυόμενων αγορών, στις οποίες κυριαρχεί η China Merchants, η εταιρία με την καλύτερη αξιολόγηση μεταξύ των 50 μεγαλύτερων τραπεζών βάση κεφαλαιοποίησης, με συντελεστή 4,3 σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Στο ξεκίνημα της περασμένης δεκαετίας, οι ΗΠΑ κυριαρχούσαν στην κατάταξη. Οι πέντε κορυφαίες τότε ήταν η Bank of New York Mellon , η βρετανική Lloyds, η Morgan Stanley, η Citigroup και Wells Fargo.

Οι μεταβολές καθρεφτίζουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών στις αναδυόμενες αγορές, ειδικά στην Κίνα και την Βραζιλία και υποδεικνύουν ανησυχίες για την κερδοφορία των δυτικών οίκων.

Ακόμη και δυτικές επενδυτές τράπεζες που άκμασαν τον τελευταίο χρόνο, ολιγωρούν στην κατάταξη price-to-book. Η Goldman Sachs λαμβάνει την 22η θέση και η JPMorgan την 31η.

Κάποιες πιο περιφερειακές αναπτυγμένες οικονομίες που φημίζονται για αυστηρότερους ρυθμιστικούς ελέγχους και περιορισμένο άνοιγμα στο subprime έχουν επίσης ευνοηθεί. Ειδικά οι τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας έχουν ενισχυθεί αισθητά στην κατάταξη price-to-book.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v