Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το διπλό μήνυμα της Κίνας

Η ανάπτυξη της Κίνας είναι πολύ καλύτερη από την ύφεση. Αλλά τώρα που οι κινεζικές εισαγωγές ανέκαμψαν κατά το επιθυμητό, οι αγορές στον υπόλοιπο πλανήτη αναρωτιούνται εάν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελαν.

  • John Authers
Το διπλό μήνυμα της Κίνας
Η όρεξη της Κίνας για τα αγαθά των άλλων κρατών ήταν που οδήγησε την περυσινή χρηματιστηριακή ανάκαμψη. Ήταν επίσης εκείνη που βοήθησε την ανάκαμψη διαφόρων κρατών.

Όμως, η παγκόσμια επίδραση στις αγορές που ασκεί η Κίνα αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Χθες ακούσαμε ότι οι εισαγωγές της Κίνας χτύπησαν νέο ρεκόρ τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας ελαφρά το προηγούμενο ζενίθ του καλοκαιριού του 2008. Οι κινεζικές εξαγωγές επίσης αυξήθηκαν λίγο και κινούνται μόλις 4,4% χαμηλότερα από το ζενίθ τους.

Είναι μια κατάσταση που συμβαδίζει με τις αποκαλούμενες "συναλλαγές στο ρίσκο". Από τότε που η Κίνα εισήγαγε το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης εξαιτίας της κρίσης του 2008 έχει γίνει ένας σημαντικός οδηγός για τις παγκόσμιες αγορές. Τα κύρια επενδυτικά ενεργητικά κινούνται αναλόγως με την αίσθηση του κινδύνου: όταν οι επενδυτές νιώθουν σίγουροι, το δολάριο ξεπουλιέται, ενώ οι μετοχές και τα εμπορεύματα ανεβαίνουν.

Αυτήν τη φορά το δολάριο ξεπουλήθηκε -ακολουθώντας τα απογοητευτικά μεγέθη για την αμερικανική απασχόληση της Παρασκευής- στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μήνα. Αλλά οι μετοχές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ τονώθηκαν λίγο. Οι κινεζικές μετοχές, που ανέκαμψαν πριν από όλα τα άλλα ενεργητικά και κατόπιν έμειναν στάσιμες, παραμένουν χαμηλότερα από τα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η καλύτερη εξήγηση είναι ότι οι αγορές δεν είναι πλέον βέβαιες πως η ανάκαμψη της Κίνας είναι κάτι "καλό". Οι κινεζικές εξαγωγές μπορεί απλώς να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό. Πράγματι, οι εξαγωγές της Γερμανίας και της Ιαπωνίας παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το ζενίθ τους. Άρα, εδώ δεν έχουμε κάποια πληθωριστική δύναμη.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές της αποτελούνται κατά κύριο λόγο από πρώτες ύλες και από βασικά βιομηχανικά αγαθά. Κι αυτό εξυπηρετεί τις βιομηχανικές οικονομίες που εξυπηρετούν την Κίνα (όπως η Ταϊβάν) και τους εξαγωγείς εμπορευμάτων (όπως η Βραζιλία). Γίνεται όμως "υπερβολικά" καλό κι αυτές οι δύο χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τις εισροές ρευστού.

Η ανάπτυξη της Κίνας είναι πολύ καλύτερη από την ύφεση. Όμως, τώρα που οι εισαγωγές στη χώρα αυτή έχουν ανακάμψει κατά το επιθυμητό, οι αγορές στον υπόλοιπο πλανήτη αναρωτιούνται εάν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελαν.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v