Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρίες και κράτη "στρέφονται" στα ομόλογα

Στα 75 δισ. δολάρια έχει φθάσει η αξία της έκδοσης ομολόγων από επιχειρήσεις αλλά και κυβερνήσεις από την αρχή του έτους. Τόσο οι εταιρίες όσο και τα κράτη σπεύδουν να εκμεταλλευτούν την καλή κατάσταση των αγορών.

  • Jennifer Hughes (Λονδίνο) & Aline van Duyn (Ν.Υόρκη)
Εταιρίες και κράτη στρέφονται στα ομόλογα
Επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σπεύδουν να αντλήσουν αρκετά δισ. δολάρια μέσω έκδοσης ομολόγων, καθώς φοβούνται ότι εντός του 2010 θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων.

Πολλές νέες εκδόσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα -με εκδότες εταιρίες όπως η Virgin Media, BMW αλλά και ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Manchester United- με το συνολικό ποσό να φθάνει στα 20 δισ. δολάρια.

Το Μεξικό και η Πολωνία ήταν μεταξύ των κρατών τα οποία, επίσης, προχώρησαν σε πώληση ομολόγων.

Από τις αρχές Ιανουαρίου επιχειρήσεις και κυβερνήσεις έχουν αντλήσει 75 δισ. δολάρια μέσω πωλήσεων ομολόγων και τα 2/3 αυτού του ποσού προέρχονται από ομόλογα που έχουν εκδώσει χρηματοοικονομικοί όμιλοι, στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν, εκ νέου, τους ισολογισμούς τους.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρξουν πολλές εκδόσεις ομολόγων "junk" από επιχειρήσεις - δηλαδή εταιριών με τον χαμηλότερο βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας. Πρόκειται για μία αγορά η οποία είχε νεκρωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Wayne Hilley, στέλεχος της Barclays Capital, το ράλι στις αγορές επιχειρηματικών ομολόγων έχει οδηγήσει σε πτώση το premium των επιτοκίων που οι επιχειρήσεις είθισται να καταβάλλουν όταν αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Οι εταιρίες έχουν την τάση να προχωρούν σε έκδοση και πώληση ομόλογων στις αρχές κάθε έτους, όταν δηλαδή οι επενδυτές διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και πριν οι ίδιες προχωρήσουν σε ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών τους.

Όμως, η τρέχουσα δραστηριότητα είναι μοναδική. Κάποιες επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η ανάκαμψη θα είναι τόσο ισχυρή που θα οδηγήσει σε εξ ανάγκης αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και ως εκ τούτου θα υπάρξει και ενίσχυση του κόστους δανεισμού.

Άλλες επιχειρήσεις, καθώς είναι βέβαιες ότι σταδιακά οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης, σπεύδουν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές όσο έχουν τη δυνατότητα.

"Είναι απόλυτα λογικό να εκτιμά κάποιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω μείωση επιτοκίων και ως εκ τούτου να εκδώσει ομόλογα τώρα που οι συνθήκες είναι καλύτερες", υποστηρίζει ο κ. Ivor Dunbar, κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Bank.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v