Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κίνδυνοι που "παραμονεύουν" τις αγορές

Οι επενδυτές κατανοούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αισθάνονται απόλυτα βέβαιοι για την "ανθεκτικότητα" των αγορών. Οι οικονομικοί κίνδυνοι ανά την υφήλιο δεν έχουν εκλείψει. Παραμονεύουν έτοιμοι για επίθεση.

  • John Authers
Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν τις αγορές
Οι αγορές είχαν προετοιμαστεί ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν και αρνητικές ειδήσεις. Τελικώς αυτές "έσκασαν" την Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Στις αγορές αλληλεπιδρούν τόσο οι ειδήσεις που υπάρχουν όσο και τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται φόβος και η απληστία. Όταν ο φόβος βρίσκεται χαμηλά, πολλές φορές ο κίνδυνος της πτώσης είναι μεγαλύτερος.

Ο δείκτης CBOE Vix, ο οποίος υπολογίζει τη μεταβλητότητα των αμερικανικών μετοχών, άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του τον Μάρτιο του 2008, μετά τη σωτηρία της Bear Stearns.

Ένας ακόμη contrarian δείκτης είναι αυτός στον οποίο καταγράφονται τα επίπεδα εμπιστοσύνης της American Association of Individual Investors. Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός "αρκούδων" μεταξύ των επενδυτών αυτών από τον Φεβρουάριο του 2007. Η απαισιοδοξία, βάσει αυτής της έρευνας, είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της τον Μάρτιο του 2010, δηλαδή όταν ξεκίνησε το τρέχον ράλι, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να κερδίσεις χρήματα όταν στοιχηματίζεις στα ακραία συναισθήματα των επενδυτών.

Ακόμη, όμως, και οι "ταύροι" θα πρέπει να παραδεχθούν ότι τόση αισιοδοξία είναι υπερβολική. Οι αποτιμήσεις των μετοχών δείχνουν ότι θα υπάρξει εντυπωσιακή ανάκαμψη κερδών φέτος, την ίδια στιγμή παρ' όλα αυτά υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για μακροοικονομικές "φούσκες" ανά την υφήλιο.

Η Κίνα φρόντισε να σφίξει τη νομισματική πολιτική, πραγματοποιώντας μία αναγκαία κίνηση, παρά το γεγονός ότι δυσαρέστησε τις αγορές. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε την Ελλάδα για αναληθή δημοσιονομικά δεδομένα, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους ότι η χώρα θα καταρρεύσει και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να παρέμβει για να τη σώσει.

Ταυτόχρονα, η Alcoa ανακοίνωσε απογοητευτικά μεγέθη για το δ΄ τρίμηνο του 2009.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω αρνητικών ειδήσεων αποδεικνύει ότι δεν έχει φθάσει ακόμη η στιγμή της "μακαριότητας". Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι σε αρκετά μέρη της υφηλίου και η πιθανότητα για οξεία διόρθωση είναι μεγάλη.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v