Η παγωνιά "τρελαίνει" τις αγορές εμπορευμάτων

Οι αγορές φυσικού αερίου, εσπεριδοειδών, άλατος, παραγώγων πετρελαϊκών προϊόντων, αλλά και η ναυτιλία, έχουν υποστεί αναταράξεις εξαιτίας της παγωνιάς που πλήττει πολλές περιοχές του πλανήτη.

  • Alphaville
Η παγωνιά τρελαίνει τις αγορές εμπορευμάτων
Οι αγορές φυσικού αερίου, εσπεριδοειδών, άλατος, παραγώγων πετρελαϊκών προϊόντων, έχουν όλες υποστεί αναταράξεις εξαιτίας της παγωνιάς που πλήττει πολλές περιοχές του πλανήτη.

Και στον κατάλογο των εμπορευμάτων που πλήττονται ή ευνοούνται από τις ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, προστίθεται από σήμερα και η ναυτιλιακή αγορά, όπως αναφέρει η στήλη Alphaville.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του blog των FT από την διεθνή επιχείρηση ναυτιλιακών/λιμενικών συμβούλων Global Ports, έχει προκληθεί τεράστιος συνωστισμός στους διεθνείς λιμένες σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της ζήτησης της Κίνας για κάρβουνο, καθώς η χώρα προσπαθεί να προστατευθεί από την παγωνιά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Global Ports, περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου πλοίων τύπου capesize, είναι δεμένα έξω από τα λιμάνια. Σε αριθμό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 172 πλοία capesize, σε σύγκριση με το ρεκόρ των 177 τον περασμένο Δεκέμβριο και διετή μέσο όρο της τάξης των 113. Εκ του συνόλου, το 40% των πλοίων είναι δεμένα ανοιχτά των αυστραλέζικων λιμένων άνθρακα.

Αυτό σημαίνει ότι από το σύνολο των εν λειτουργία capesize του πλανήτη, το 20% περίπου είναι σήμερα «όμηροι» των λιμανιών. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, κοντινό με το ρεκόρ συνωστισμού του Δεκεμβρίου 2009, που επίσης οφειλόταν σε καιρικές συνθήκες.

Εξαιτίας των ελλείψεων άνθρακα που δημιουργεί ο συνωστισμός, η Κίνα θα υποχρεωθεί να περικόψει το 11% της παραγωγής ενέργειας. Ήδη στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες περιοχές της Κίνας επιβάλλονται διακοπές ρεύματος, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v