Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι βαρόνοι της Wall Street δίνουν εξηγήσεις

Τέσσερα "ιερά τέρατα" της Wall δήλωσαν μεταμέλεια αλλά και προασπίστηκαν τις πράξεις τους, στην πολύκροτη πρώτη ακρόαση της επιτροπής που ερευνά τα αίτια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  • Tom Braithwaite και Francesco Guerrera (Ουάσιγκτον)
Οι βαρόνοι της Wall Street δίνουν εξηγήσεις
Τέσσερα από τα μεγαλύτερα ονόματα της Wall Street αφενός έδειξαν μεταμέλεια και αφετέρου υπερασπίστηκαν τις πράξεις τους, στην πρώτη μέρα των πολύκροτων ακροάσεων της επιτροπής ερευνών για την οικονομική κρίση Financial Crisis Inquiry Commission, η οποία υποσχέθηκε να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες της για να εντοπίσει τα αίτια της κρίσης.

Οι κ. Lloyd Blankfein της Goldman Sachs, Jamie Dimon της JP Morgan Chase, John Mack της Morgan Stanley και Brian Moynihan της Bank of America εισήλθαν στην ακροαματική επιτροπή του Κογκρέσου εν μέσω καταιγισμού φλας από τις κάμερες των δημοσιογράφων που καλύπτουν την έρευνα.

Εν κατακλείδι, στην πρώτη ακρόαση της επιτροπής FCIC, οι "βαρόνοι" της Wall Street προασπίστηκαν τις πρακτικές των παχυλών αμοιβών των στελεχών τους και το τεράστιο μέγεθος που καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις τους στην οικονομία, αλλά παραδέχτηκαν ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν μεταβολές στο εποπτικό σύστημα.

Ο κ. Phil Angelides, ο [ελληνικής καταγωγής] πρόεδρος της επιτροπής, την οποία ίδρυσε πέρυσι το Κογκρέσο με εντολή να ερευνήσει τα αίτια της κρίσης, υποχρέωσε τους τραπεζίτες να πάρουν όρκο ότι θα πουν την αλήθεια.

"Εμείς αναζητούμε την αλήθεια, τη σκληρή αλήθεια" δήλωσε. "Θα χρησιμοποιήσουμε τις εξουσίες μας σε παραπομπές, εάν χρειαστεί. Και αν ανακαλύψουμε εσφαλμένες κινήσεις, θα τις αναφέρουμε στις αρμόδιες αρχές".

Ο κ. Blankfein μίλησε για τις αμοιβές, στην κατάθεσή του, δηλώνοντας ότι η εταιρία έχει επιβάλει μια "ακλόνητη σχέση ανάμεσα στην αμοιβή και στην εμφάνιση" κάθε στελέχους του οίκου.

Όλες οι τράπεζες, καθώς και η κυβέρνηση B. Obama, υφίστανται έντονες πολιτικές πιέσεις όσον αφορά στις πληρωμές μπόνους, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν επισήμως τις επόμενες εβδομάδες για το 2010 και ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να υποχωρήσει στις πιέσεις δημοκρατικών του Κογκρέσου να τιμωρήσει τις τράπεζες με μεγάλους φόρους, οι οποίοι, σύμφωνα με φιλελεύθερους πολιτικούς και πάρα πολλούς οικονομολόγους, θα ήταν "δίκαιοι" στο πλαίσιο της βοήθειας που έχει προσφέρει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, μετά την κρίση του 2008.

Ο κ. Blankfein είπε ότι και ο ίδιος υπήρξε ανεπαρκώς σκεπτικός όσον αφορά στα χαλαρά πιστωτικά στάνταρ. "Τα φέραμε σε μια ορθολογική βάση, γιατί η προσπάθεια μιας επιχείρησης να συντηρήσει και να αυξήσει το μερίδιό της στην ανταγωνιστική αγορά ορισμένες φορές προκαλεί τύφλωση, ειδικά όταν η υπερβολή φουσκώνει".

Όπως και οι ανταγωνιστές του, ο κ. Blankfein προσδιόρισε επίσης άλλους οικονομικούς παράγοντες, όπως οι διεθνείς εμπορικές ανισορροπίες, ως συνιστώσα για την πτώση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων και την τροφοδότηση της προσφοράς χρήματος, που συνετέλεσαν στο να υπάρξει η κρίση.

Ο κ. Dimon χαιρέτισε τη συζήτηση περί εποπτείας που δρομολογείται στο Κογκρέσο, δηλώνοντας ότι καμία τράπεζα δεν μπορεί να θεωρείται πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει, σημειώνοντας όμως πως η σωστή μέθοδος για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο είναι ένας μηχανισμός ο οποίος θα επιτρέπει την κατάρρευση και όχι που θα περιορίζει το μέγεθος του οίκου.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v