Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υψηλή τεχνολογία "επιστρέφει στη ζωή"

Η ανάκαμψη στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν δίνει μόνο "νέα πνοή ζωής" για τον κλάδο της τεχνολογίας, αποτελεί μία πολύ καλή ένδειξη ότι η παγκόσμια ζήτηση βελτιώνεται όλο και περισσότερο.

  • Joseph Menn (Σαν Φρανσίσκο)
Η υψηλή τεχνολογία επιστρέφει στη ζωή
Η αγορά προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών επέστρεψε δυναμικά στο δ΄ τρίμηνο του 2009, καθώς οι πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ενισχύθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την ισχυρότερη πορεία τους σε διάστημα άνω των επτά ετών.

Παρά το γεγονός ότι η σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2008 είναι ευνοϊκή για τον κλάδο -με δεδομένο ότι το εν λόγω τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα αδύναμο- η επιστροφή του δεν παύει να αποτελεί μία καλή ένδειξη για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Μάλιστα, η κυκλοφορία στην αγορά του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, Window 7, κατά τη διάρκεια του δ΄ τριμήνου του 2009 "δεν αύξησε τις πωλήσεις", σύμφωνα με την αναλύτρια της εταιρίας Gartner κ. Mikako Kitagawa. Σύμφωνα με αυτήν, η ισχυρότερη ώθηση δόθηκε από την κυκλοφορία στην αγορά φθηνών φορητών υπολογιστών, μεταξύ των οποίων και τα γνωστά notebooks.

Η μέση τιμή πώλησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει -πάντα για το δ΄ τρίμηνο του 2009- στα 660 δολάρια. Για το σύνολο του έτους η αντίστοιχη μέση τιμή αγγίζει τα 709 δολάρια, ενώ το 2008 ήταν 771 δολάρια.

Από την πλευρά της, η IDC υποστηρίζει ότι η αύξηση στις πωλήσεις ήταν της τάξης του 15%. Πάντως, τόσο η Gartner όσο και η IDC συμφωνούν ότι η HP ήταν η εταιρία που είχε τις περισσότερες πωλήσεις, κατακτώντας 20% - 21% της παγκόσμιας αγοράς. Ακολουθεί η Acer, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Dell, ενώ στην τέταρτη και στην πέμπτη θέση βρίσκονται η Lenovo και η Toshiba.

Όπως υποστηρίζει ο κ. David Daoud, αναλυτής της IDC, η άνοδος στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν περισσότερο εμφανής στην αμερικανική αγορά. Για πρώτη, δε, φορά έπειτα από τρία τρίμηνα, η περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ) εμφάνισε αύξηση των πωλήσεων της τάξης του 3,6% σύμφωνα με την Gartner. Στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού η αύξηση άγγιξε το 44%, ενώ στη Λ. Αμερική το 43%.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v