Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η FDIC ρίχνει ευθύνες στη Fed για την κρίση

Η επικεφαλής του ταμείου εγγυοδοσίας τραπεζών επέρριψε μεγάλες ευθύνες για τη χρηματοπιστωτική κρίση στη Federal Reserve, σε μια έρευνα που εγείρει νέα προβλήματα για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η FDIC ρίχνει ευθύνες στη Fed για την κρίση
Η Federal Deposit Insurance Corporation επέρριψε μεγάλες ευθύνες για τη χρηματοπιστωτική κρίση στη Federal Reserve, σε μια έρευνα που εγείρει νέα προβλήματα για την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η κ. Sheila Bair, πρόεδρος της FDIC, της υπηρεσίας που λειτουργεί ως ταμείο εγγυοδοσίας των τραπεζών, δήλωσε ότι η Fed σπατάλησε επτά χρόνια πριν εφαρμόσει πλήρως τις εξουσίες της για να εποπτεύσει τον subprime δανεισμό.

«Εάν είχαν επιβληθεί οι ρυθμίσεις "Home Ownership and Equity Protection Act" το 2001 αντί για το 2008, πολύ μεγάλος αριθμός τοξικών στεγαστικών δανείων θα είχε αποφευχθεί και η κρίση ίσως είχε εν πολλοίς αποτραπεί.

Οι δηλώσεις της κ. Bair ακούγονται στη δεύτερη ημέρα των ακροάσεων της ειδικής επιτροπής ερευνών για τη χρηματοπιστωτική κρίση, στην οποία κατέθεσαν χθες οι κορυφαίοι τραπεζίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η κ. Bair παραδέχεται ότι πολλές ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης.

«Οι ρυθμιστικές αρχές ήταν εν γένει απροετοίμαστες και ανεπαρκώς εξοπλισμένες γι' αυτό το πλήγμα στο σύστημα, το οποίο αρχικώς κατέστρεψε τη ρευστότητα στο παρατραπεζικό σύστημα και στη συνέχεια μεταδόθηκε μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Η ίδια επανέλαβε την άποψή της, η οποία είναι αντίθετη με τις επιθυμίες του κ. Tim Geithner, του υπουργού Οικονομικών, ότι θα πρέπει να συσταθεί ένα νέο ταμείο «διάλυσης» το οποίο θα αναλαμβάνει τη ρευστοποίηση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού οίκου έχει μεγάλη σημασία για το σύστημα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v