Το ράλι στα ομόλογα-σκουπίδια

Οι εκδόσεις junk ομολόγων έφθασαν στα 11,7 δισ. δολάρια στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Πρόκειται για ποσό-ρεκόρ, που αποδεικνύει την επιστροφή της διάθεσης ανάληψης ρίσκου σε υψηλά επίπεδα.

  • John Authers
Το ράλι στα ομόλογα-σκουπίδια
Η εποχή είναι πολύ καλή για τα junk bonds ("ομόλογα σκουπίδια"). Στο πρώτο 15νθήμερο του 2010 έχουν πραγματοποιηθεί εκδόσεις high-yield ομολόγων ύψους 11,7 δισ. δολαρίων, βάσει στοιχείων του Thomson Reuters, υψηλότερα από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2006.

Όμως, αυτό δεν φαίνεται και τόσο καλή είδηση. Ο Νοέμβριος του 2006 ήταν η αρχή μιας από τις μεγαλύτερες φούσκες στην ιστορία των πιστωτικών αγορών. Προηγούμενες εκρήξεις στις εκδόσεις junk ομολόγων -όπως αυτές στη δεκαετία του ’80- θεωρούνται σήμερα περίοδοι αμφιλεγόμενης ευφορίας των αγορών.

Την ίδια στιγμή η πορεία των junk ομολόγων, σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις, μας στέλνει διαφορειτκά μηνύματα. Όποιος είχε επενδύσει στον δείκτη high-yield της Merrill Lynch την 1η Ιανουαρίου 2007 -δηλαδή στις παραμονές της κρίσης- σήμερα θα είχε αποκομίσει κέρδος 26,7%. Εάν για την ίδια περίοδο είχε επενδύσει σε μετοχές του S&P 500, οι αποδόσεις του θα είχαν υποχωρήσει κατά 14%. Ως εκ τούτου, το να αγοράζεις πιστώσεις χαμηλής αξιολόγησης λίγο πριν από το ξέσπασμα μιας κρίσης είναι καλή επενδυτική τακτική, τουλάχιστον για κάποια επένδυση που διαρκεί μία τριετία.

Εάν συγκριθούν με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα -επένδυση με πολύ λιγότερο ρίσκο- τα junk ομόλογα έχουν επίσης ακολουθήσει καλή πορεία. Τα yields τους έχουν υποχωρήσει από το υψηλό επίπεδο του 22,6% στο 8,7%, με το yield στα 5ετή ομόλογα των ΗΠΑ να έχει ενισχυθεί περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα.

Πριν η αγορά "χάσει το μυαλό της" με το όλο θέμα, καλό θα ήταν να εξεταστούν δύο σημεία: Πρώτον, οι συνθήκες στα τέλη του 2008 ήταν συνθήκες πανικού, γεγονός που επηρεάζει τόσο τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου όσο και τις ασφαλείς. Επομένως, η ανάκαμψη στη ζήτηση junk ομολόγων δείχνει ότι η ηρεμία έχει επιστρέψει.

Δεύτερον, σε "φυσιολογικές" εποχές η ανάκαμψη στα yields των αμερικανικών, κρατικών ομολόγων είναι ένδειξη βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία και αυτό είναι καλή είδηση και για τις "εταιρίες σκουπίδια", καθώς μειώνεται η πιθανότητα να καταρρεύσουν.

Ως εκ τούτου, η καλή πορεία των junk ομολόγων δεν αποτελεί απαραίτητα καμπανάκι ότι έρχεται μία νέα κρίση.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v