Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη "μαύρη λίστα" της Νορβηγίας και ο καπνός

Οι καπνοβιομηχανίες προστίθενται στην "μαύρη λίστα" του νορβηγικού ταμείου επενδύσεων για ηθικούς λόγους, μαζί με βιομηχανίες εξοπλισμού καθώς και περιβαλλοντικούς ή εργασιακούς παραβάτες.

  • Andrew Ward (Στοκχόλμη)
Στη μαύρη λίστα της Νορβηγίας και ο καπνός
Η Νορβηγία απέσυρε 17 καπνοβιομηχανίες, μεταξύ των οποίων η Philip Morris και η British American Tobacco, από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της (sovereign wealth fund), αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών που μπαίνουν στην «μαύρη λίστα» του μεγαλύτερου μετοχικού επενδυτή της Ευρώπης.

Η Imperial Tobacco, η Altria, η Reynolds American και η Japan Tobacco περιλαμβάνονται επίσης στις εταιρίες που απαγορεύονται στο ύψους 455 δισ. δολ. fund – το οποίο κατέχει πάνω από το 1% όλων των μετοχών του πλανήτη- μετά την ετυμηγορία του υπουργείου Οικονομικών της Νορβηγίας ότι οι εν λόγω εταιρίες παραβιάζουν τις ηθικές εντολές του ταμείου.

Οι καπνοβιομηχανίες προστίθενται έτσι στον κατάλογο με τις περίπου 50 μετοχές που εξοστρακίζονται από το νορβηγικό ταμείο για ηθικούς λόγους, όπως οι βιομηχανίες εξοπλισμού σαν την Boeing και την BAE Systems, και επιχειρήσεις που κατηγορούνται για περιβαλλοντικές και εργασιακές παραβιάσεις, όπως η Rio Tinto και η Wal-Mart.

Η Νορβηγία επιχειρεί να καταστήσει το SWF της «μοντέλο» κοινωνικής υπευθυνότητας στις επενδύσεις από το 2003, που εισήγαγε δεοντολογικές κατευθυντήριες γραμμές το 2003. Οι καπνοβιομηχανίες είχαν αρχικώς «ξεφύγει» από την «μαύρη λίστα.»

Το fund της Νορβηγίας, που επενδύει τον πετρελαϊκό πλούτο τις χώρας προς όφελος των μελλοντικών γενεών, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο στον κόσμο, μετά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters τα ενεργητικά του fund στις 17 καπνοβιομηχανίες που εξήλθαν ήταν 14,6 δισ. κορόνες Νορβηγίας (2,6 δισ. δολ.) στα τέλη του 2008. Η British American Tobacco είχε στάθμιση 1,3%, η Philip Morris International 0,5% και η Imperial Tobacco 1,3%.

Η Νορβηγία προκάλεσε αντιδράσεις τον Σεπτέμβριο, όταν εξαίρεσε από το ταμείο την Elbit Systems, ισραηλινή εταιρία που προμηθεύει το σύστημα επόπτευσης του «διαχωριστικού φράγματος» που κατασκευάζει το Ισραήλ στην Δυτική Όχθη.

Άλλες εταιρίες στην «μαύρη λίστα» είναι η Honeywell και η Northrop Grumman για την συμμετοχή της στην κατασκευή πυρηνικών όπλων, καθώς και οι αμυντικές EADS, Lockheed Martin και Raytheon.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v