"Άδεισαν οι τσέπες" των στελεχών στη Βρετανία

Τα κορυφαία στελέχη εταιριών του FTSE 100 "είδαν" τον ετήσιο μισθό τους να αυξάνεται μόλις κατά 1%, ενώ τα bonus υποχώρησαν κατά 20%. Οι διοικήσεις "σφίγγουν τα λουριά" προκειμένου να συνδέσουν αμοιβές και παραγωγικότητα.

  • Brooke Masters
Άδεισαν οι τσέπες των στελεχών στη Βρετανία
Οι βασικοί μισθοί στελεχών κορυφαίων βρετανικών εταιριών ενισχύθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον μέσο όρο το 2009, για πρώτη φορά εδώ και μία 10ετία, καθώς οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ανάγκασαν τις εταιρίες να "σφίξουν τα λουριά", όπως αποκαλύπτει έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Επίσης, ένας στους έξι επικεφαλής εταιριών που είναι εισηγμένες στους δείκτες FTSE 100 και FTSE 250 δεν έλαβε bonus, καθώς οι διοικήσεις φρόντισαν να "συνδέσουν" άμεσα το ύψος των αποδοχών με την πραγματική παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα των στελεχών τους.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της PwC, πρόκειται για σαφή ένδειξη ότι τα διοικητικά συμβούλια των εταιριών θέλησαν να μοιραστούν το πλήγμα της ύφεσης με τα κορυφαία στελέχη αλλά και να πιέσουν τους επικεφαλής τους ώστε να καταστούν περισσότερο υπεύθυνοι στην εταιρική διακυβέρνηση.

"Πρόκειται για έναν... πόθο να καταστεί κατανοητή η ανάγκη μείωσης δαπανών", τονίζει ο κ. Tom Gosling, επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας της PwC.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ο μέσος μισθός ενός κορυφαίου στελέχους εταιρίας που είναι εισηγμένη στον FTSE 100 άγγιξε τα 805.000 στερλίνες (περίπου 1,3 εκατ. δολ.) το 2009, δηλαδή μόλις 1% υψηλότερα από το 2008, ενώ το μέσο bonus υποχώρησε κατά 20% στις 525.000 στερλίνες.

Για τα κορυφαία στελέχη εταιριών του FTSE 250 άγγιξε τις 425.000 στερλίνες, δηλαδή παρέμεινε στάσιμος σε σύγκριση με το 2008, ενώ τα bonus υποχώρησαν κατά 20% στις 217.000 στερλίνες.

Για να υπάρξει κάποια σύγκριση, η μέση αύξηση μισθών στη Βρετανία έφθασε το 2009 στο 2,5%. Σημειώνεται ότι οι μισθοί των στελεχών το 2008 είχαν αυξηθεί κατά 6%.

Η αξία των μετοχών και των stock options που δόθηκαν στα στελέχη, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί, υποχώρησε από 20% έως 40% σύμφωνα με την PwC, με δεδομένη και την αντίστοιχη πτώση στις μετοχικές αποτιμήσεις.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v