Οι τραπεζίτες ετοιμάζονται για αντεπίθεση

Την συντονισμένη αντεπίθεσή τους στα μέτρα Obama προετοιμάζουν οι τραπεζίτες. Θα λάβει χώρα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Πάντως ο "πόλεμος" αναβάλλεται. Προτιμούν περισσότερο "κόσμιες" αντιδράσεις.

  • Chrystia Freeland (Ν. Υόρκη), Tom Braithwaite (Ουάσινγκτον) & Gillian Tett (Λονδίνο)
Οι τραπεζίτες ετοιμάζονται για αντεπίθεση
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ξεκινά στο Νταβός την Τετάρτη 27/1, οι κορυφαίοι τραπεζίτες της υφηλίου ετοιμάζονται να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στις προθέσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Barack Obama να τους απαγορεύσει να πραγματοποιούν trading με τα δικά τους κεφάλαια.

Συγκεκριμένα κάποια τραπεζικά στελέχη θα τονίσουν ότι το proprietary trading δεν αποτέλεσε «πηγή» της κρίσης και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να δέχεται επιθέσεις. Επίσης θα παλέψουν άγρια ενάντια στην πρόθεση για διάσπαση των μεγάλων χρηματοοικονομικών ομίλων και θα τονίσουν ότι η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στον καλύτερο τρόπο διαχείρισης «πολύ μεγάλων για να αφεθούν να καταρρεύσουν» τραπεζών αλλά με χρήση άλλων μέσων όχι της διάσπασης.

Στόχος τους είναι το debate να μεταφερθεί σε διεθνή σώματα όπως για παράδειγμα το G20 ή η Βασιλεία και να προσθέσουν το επιχείρημα ότι οι αρχές ελέγχου θα πρέπει να έχουν συντονισμένη δράση για το όλο θέμα και να μην υπάρχει «κατά μόνας» πολιτική ανά χώρα. Πάντως οι τραπεζίτες επιθυμούν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ και να μην δώσουν την ευκαιρία στον κ. Obama να υπάρξει «πόλεμος».

Ταυτόχρονα η σύνοδος του Νταβός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις αρχές ελέγχου προκειμένου να ανακαλύψουν κοινά σημεία και να «διαγράψουν» την άποψη ότι οι προτάσεις Obama έχει υπονομεύσει την προσπάθεια του G20 για αλλαγές στο καθεστώς ελέγχου και εποπτείας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. George Soros καλωσόρισε τις προτάσεις του κ. Obama και τόνισε ότι μέσω αυτών θα υπάρξει αναδιάρθρωση των τραπεζών της Wall Street. «Εάν οι προτάσεις όντως εφαρμοστούν θα σημάνουν το τέλος της Goldman Sachs όπως την γνωρίζουμε», υποστήριξε ο κ. Soros.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v