Davos: Με "σκαμπανεβάσματα" η ανάκαμψη

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την παγκόσμια ανάκαμψη εμφανίστηκαν οικονομολόγοι και επιχειρηματίες κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Οι κίνδυνοι φαίνεται ότι παραμένουν.

  • Chris Giles (Davos)
Davos: Με σκαμπανεβάσματα η ανάκαμψη
Ομιλητές στην έναρξη της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στο Davos υποστήριξαν ότι η παγκόσμια ανάκαμψη θα αντιμετωπίσει αρκετά σκαμπανεβάσματα έως ότου να είναι ασφαλής.

Στην εναρκτήρια "συνδιάσκεψη" της συνόδου -debate το οποίο είθισται να δίνει τον τόνο σε όλη τη σύνοδο- το panel εξέφρασε την ανακούφισή του ότι οι αποτρόπαιες προβλέψεις του 2008 τελικά δεν βγήκαν αληθινές, όμως πρόσθεσαν ότι η ανάκαμψη θα είναι ιδιαίτερα ήπια.

Καταγράφηκε μία "λιτανεία" ανησυχιών, μεταξύ των οποίων "φούσκες" στις αποτιμήσεις, η πολιτικοποίηση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα και η αποτυχία να βρεθούν κοινές λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία προβλημάτισε τόσο τους ομιλητές όσο και αυτούς από το κοινό που τους  παρακολουθούσαν.

Οι περισσότεροι, πάντως, υποστήριξαν ότι οι προοπτικές είναι καλύτερες φέτος απ’ ό,τι πέρυσι. Ο κ. David Rubenstein, κορυφαίο στέλεχος της Carlyle Group, υποστήριξε ότι "περάσαμε ένα έμφραγμα, όμως τα εμφράγματα πλέον δεν σε σκοτώνουν".

Ο κ. Dennis Nally, πρόεδρος της PwC, τόνισε πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σύγκριση με 12 μήνες νωρίτερα, αν και πρόσθεσε ότι "η παγκόσμια οικονομία δεν έχει... καθαρίσει πλήρως με την κρίση".

Ο κ. Nouriel Roubini, πρόεδρος της Roubini Global Economics Monitor και γνωστός απαισιόδοξος, υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη φέτος απ’ ό,τι πέρυσι χάρη στην πολύ καλή πορεία των αναδυόμενων οικονομιών, οι οποίες βοήθησαν τη διεθνή οικονομία να βγει από την ύφεση στο β΄ εξάμηνο του 2009.

"Σε γενικές γραμμές, οι προοπτικές για τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι αδύναμες", υποστήριξε, προσθέτοντας πως θα υπάρξει υποχώρηση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς "οι χώρες με υψηλό χρέος μειώνουν την κατανάλωση".

Αρκετές από τις ανησυχίες του κ. Roubini ήταν ανησυχίες και άλλων μελών του πάνελ. "Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι αναδυόμενες αγορές δεν μπορούν να διαχειριστούν με καλό τρόπο τη ζήτηση", υποστήριξε ο καθηγητής Rajan.

Η εμπιστοσύνη προς τις αρχές ελέγχου και εποπτείας παγκοσμίως για τη διαχείριση της κρίσης αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν είναι και τόσο ισχυρή.

Ο κ. Heizo Takenaka του Keio University στην Ιαπωνία και πρώην υπουργός Εποπτείας στη χώρα υποστήριξε πως οι πολιτικοί πολύ δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν σε θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση των εποπτικών αρχών χωρίς να διολισθήσουν στον λαϊκισμό. "Οι πολιτικοί δεν γνωρίζουν από οικονομία", υποστήριξε.

Όσο για τις αποκαλούμενες "προτάσεις Volcker" σχετικά με το τραπεζικό σύστημα, δεν φαίνεται να βρίσκουν πολλούς υποστηρικτές.

Όσο για το G20, δεν φαίνεται ικανό να κάνει τη διαφορά. Σύμφωνα με τον κ. Nally, "εδώ το να βρεις λύσεις σε εθνικό επίπεδο είναι δύσκολο, πόσο μάλλον σε διεθνές".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v