Σε επίπεδο-ρεκόρ ο δανεισμός της ευρωζώνης

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δανειστεί το ποσό των 110 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος, ωθώντας στα ύψη το κόστος δανεισμού για τις αδύναμες χώρες. Τι δηλώνουν επενδυτές και αξιωματούχοι για τη συνέχεια.

Σε επίπεδο-ρεκόρ ο δανεισμός της ευρωζώνης
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δανειστεί το ποσό-ρεκόρ των 110 δισ. ευρώ από τις αγορές μέχρι στιγμής φέτος, ωθώντας υψηλότερα το κόστος δανεισμού για τις χώρες που βρίσκονται σε αδύναμη δημοσιονομική θέση, καθώς πληρώνουν ακριβά το τίμημα για τα ογκώδη χρέη τους.

Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι τα yields, ή επιτόκια, που θα απαιτήσουν για να δανείσουν την Ελλάδα και άλλες περιφερειακές οικονομίες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, θα συνεχίσουν να αυξάνονται, μέχρι να υπάρξει η βεβαιότητα ότι οι χώρες έχουν βάλει τάξη στα δημοσιονομικά τους.

Η κ. Theodora Zemek, διεθνής επικεφαλής τμήματος fixed income της Axa Investment Managers, δήλωσε: "Το πρόβλημα με τον κίνδυνο του δημοσίου χρέους μόλις τώρα αρχίζει… Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους θα πρέπει να πληρώνουν όλο και μεγαλύτερες αποδόσεις για να εκδίδουν νέα ομόλογα".

Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε: "Η εμπιστοσύνη στις χώρες με υψηλά χρέη έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αν υπάρξει κάποιο σημάδι από τους πολιτικούς ότι δεν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τα επίπεδα χρέους, τότε θα ακολουθήσει ξεπούλημα στα ομόλογα της ευρωζώνης".

Αυτή η επενδυτική προειδοποίηση έρχεται την ώρα όπου η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα δανεισμού ως έχει, παρά τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπου οι αποδόσεις των ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό 10 ετών την περασμένη εβδομάδα. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσαν με την προϋπόθεση της ανωνυμίας πως η χώρα εξακολουθεί να σκοπεύει να εκδώσει 10ετές ομόλογο με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου και επίσης θα επιμείνει με το road show στις ΗΠΑ και στην Ασία, αν και δεν έχουν κανονιστεί οι ημερομηνίες.

Η ελληνική προσπάθεια καθησυχασμού των αγορών συνεχίστηκε με έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ Ελλήνων τραπεζιτών και κορυφαίων αξιωματούχων της οικονομίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, για να συζητηθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.
Η Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει πιο αυστηρά οικονομικά μέτρα, ως απάντηση στην αξιολόγηση του τριετούς της Προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τετάρτη.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης ακολουθούν την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα μέχρι το 7,25%. Αν και τα yields υποχώρησαν τη Δευτέρα στο 6,62%, παραμένουν 3,44 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα ανάλογα γερμανικά, απόκλιση που πλησιάζει το ρεκόρ.

Οι επενδυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα και άλλες περιφερειακές οικονομίες αντιμετωπίζουν αφενός προβλήματα αξιοπιστίας και αφετέρου την απειλή του αποκαλούμενου "crowding out". Αυτό συμβαίνει όταν οι διαχειριστές των ομολογιακών εκδόσεων υποχρεώνονται να αυξήσουν τις αποδόσεις για να προσελκύσουν επενδυτές, εξαιτίας του ανταγωνισμού από άλλες κυβερνήσεις.

Η απειλή αυτού του "ανταγωνισμού" θα παραμείνει για αρκετό διάστημα, καθώς οι κυβερνήσεις θα συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ποσά-ρεκόρ σε ομόλογα για να ξεπληρώσουν τα χρέη που ανέλαβαν για να διασώσουν τις τράπεζες και να ανατρέψουν την οικονομική διολίσθηση που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση.

Αυτήν την εβδομάδα οι χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να δανειστούν επιπλέον 27 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Barclays Capital, που είναι κοντά σε εβδομαδιαίο υψηλό.
Ένας αξιωματούχος δήλωσε: "Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με το 10ετές ομόλογο όπως ενημερώσαμε τις αγορές την περασμένη εβδομάδα, αλλά η ημερομηνία ίσως καθυστερήσει πέρα από τον επόμενο μήνα".

Έχοντας συγκεντρώσει 8 δισ. ευρώ σε κοινοπρακτική προσφορά την περασμένη εβδομάδα -μέγεθος υπερδιπλάσιο από το προγραμματισμένο- η Ελλάδα έχει καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους έως τα τέλη Μαρτίου, δήλωσε.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να σκοπεύει να διασπείρει την επενδυτική της βάση πουλώντας μεγάλα μεγέθη χρεογράφων στις ΗΠΑ και στην Ασία που θα εκδοθούν σε δολάρια.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v