Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To… Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;

Αν μη τι άλλο, μια θετική προοπτική του ελληνικού "δράματος" είναι το κύμα ιδεών που έχει προκαλέσει για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο αποδοτικά η ευρωζώνη στο μέλλον.

  • Ralph Atkins
To… Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;
Αν μη τι άλλο, μια θετική προοπτική του ελληνικού "δράματος" είναι το κύμα ιδεών που έχει προκαλέσει για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο αποδοτικά η ευρωζώνη στο μέλλον.

Ένα μεγάλο μειονέκτημα που έχουν εντοπίσει πολλοί είναι η έλλειψη των κατάλληλων διαδικασιών "διαχείρισης της κρίσης", που κατά κοινή ομολογία έχει διογκώσει τα προβλήματα της Ελλάδας.

Τώρα, ακριβώς την κατάλληλη ώρα για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αυτήν την εβδομάδα, προκύπτει μια δαιμόνια λύση για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την οποία προωθούν ο κ. Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (Centre for European Policy Studies) από τις Βρυξέλλες, και ο κ.Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Η ιδέα τους είναι μια εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ευρωζώνη, που θα παράσχει έκτακτα δάνεια στις προβληματικές χώρες ή θα εξασφαλίζει την ομαλή εξέλιξη μιας στάσης πληρωμών, με τις ελάχιστες επιπτώσεις για τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης. Θα χρηματοδοτείται με εισφορές από χώρες που βρίσκονται σε αδύναμη οικονομική θέση, υπολογισμένες με βάση το πόσο καταχράστηκαν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. όπως διαγράφονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της πρότασης είναι ότι προσφέρει μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση "ΔΝΤ ή Ε.Ε.;". Αν και το ΔΝΤ έχει μεγάλη πείρα στη διάσωση κρατών, αν πήγαινε να βοηθήσει μια χώρα της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα θα ανησυχούσε εκείνους πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για ένα τέτοιο έργο.

Οι κ. Gros και Mayer προσθέτουν ότι με το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα προστατευτούν τα συμφέροντα κρατών όπως η Γερμανία, που σήμερα βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένου να ζημιωθεί σε κάθε περίπτωση. Αν "βυθιστεί" η Ελλάδα, είτε θα βοηθήσει να πληρωθεί η διάσωσή της είτε θα την αφήσει να καταρρεύσει και το τραπεζικό της σύστημα θα υποστεί τις συνέπειες.

Ένα άλλο προσόν που προβάλλεται στο σχέδιο -και θα έχει απήχηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- είναι ότι επιτρέποντας μια ομαλή χρεοκοπία χώρας της ευρωζώνης ελαχιστοποιεί τα προβλήματα ηθικής επανάπαυσης (όπου κάθε Ελλάδα θα μπορεί να λειτουργεί απερίσκεπτα επειδή θα γνωρίζει ότι στο τέλος θα τη σώσουν).

Όπως καταλήγουν οι συγγραφείς "θα πρέπει μέχρι τώρα να έχουμε μάθει να μην κινούμαστε προς την κατεύθυνση της αποτροπής της αποτυχίας, αλλά να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτήν".

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v