Βερολίνο-Παρίσι θα λυτρώσουν την Αθήνα;

Η σωτηρία της Ελλάδας "κρέμεται" από τις προθέσεις που έχουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οι εναλλακτικές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα, το οποίο θα επικρατήσει στη σύνοδο της Πέμπτης.

  • Tony Barber (Βρυξέλες), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο) και Ben Hall (Παρίσι)
Βερολίνο-Παρίσι θα λυτρώσουν την Αθήνα;
Η ευρωζώνη συνταράσσεται από την πιο σοβαρή κρίση που έχει αντιμετωπίσει από τη δημιουργία της έως και σήμερα, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία, το "ντουέτο" όπου στηρίζεται η ευρωζώνη, επιμένουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει περίπτωση παροχής έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί συμφωνούν πως εάν είναι να διασωθεί η Ελλάδα, τότε η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν παρά να διαδραματίσουν βασικό ρόλο.

Η φύση οποιασδήποτε πιθανής βοήθειας θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και του Γάλλου Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy που πραγματοποιείται αύριο (10/2) στο Παρίσι.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη 55 δισ. ευρώ φέτος και το 50% αυτού του ποσού πρέπει να συγκεντρωθεί από τώρα έως τον Μάιο, ενώ σε αυτό περιλαμβάνεται και απόσβεση 17 δισ. ευρώ για παλαιότερα δάνεια.

Είναι μία δύσκολη υπόθεση για μία χώρα η αξιοπιστία της οποίας έχει δεχτεί πλήγμα στις αγορές λόγω πολιτικού "μαγειρέματος" των δημοσιονομικών της στοιχείων, της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και της ισχυρής εξάρτησης στην αγορά ομολόγων από ξένους επενδυτές.

"Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει στήριξη εκτός αγορών για την Ελλάδα φέτος -πιθανώς πριν από τον Απρίλιο- εάν αποδειχτεί δύσκολο να αντλήσει τα χρήματα που χρειάζεται από τις αγορές", τονίζει ο κ. Erik Nielsen, κορυφαίος οικονομολόγος για ευρωπαϊκά θέματα της Goldman Sachs.

Ο ίδιος προσθέτει: "Εάν συμβεί αυτό, θεωρούμε ότι η βοήθεια που θα προέλθει εκτός αγορών θα είναι μέσω διμερών δανείων από τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης… Επίσης, παρά τις δηλώσεις για το αντίθετο, θεωρούμε πως η περίπτωση εμπλοκής του ΔΝΤ δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς από τη στιγμή που οι πολιτικοί θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα οδυνηρό και έχει υψηλό κόστος το να ρίξουν το βάρος των διμερών δανείων στους ώμους των φορολογουμένων".

Οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής βοήθειας δεν είναι και τόσο καλοδεχούμενη στη Γερμανία. Όμως, ο κ. Jorg Kramer, οικονομολόγος της Commerzbank τονίζει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να έχει στο μυαλό του και τους κινδύνους που υπάρχουν σε ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

"Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της και καταρρεύσουν τα ομόλογά της, τότε οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστιες απομειώσεις", υποστηρίζει ο κ. Kramer, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα διαχυθούν σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την πιθανή αποσταθεροποίηση του ευρώ.

Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τα προβλήματά της και είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί η παροχή βοήθειας προς αυτήν την ίδια στιγμή που άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, επιβάλλουν σκληρή λιτότητα και "φορτώνουν" στους πολίτες τους την προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Εάν, όμως, η Ελλάδα χρειαστεί βοήθεια, και με δεδομένο ότι το ΔΝΤ έχει αποκλειστεί, οι μόνοι που μπορούν να την προσφέρουν είναι οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Βοήθεια μπορεί να δοθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική στήριξη επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Βέβαια, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι δημοσιονομικά, δεν αφορούν στον ιδιωτικό τομέα.

Η διάθεση της ΕΚΤ να διατηρήσει την ανεξαρτησία της καθιστά δύσκολη την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά μπορεί να μην προχωρήσει σε άρση των όρων για την παροχή ρευστότητας στις αγορές.

Ως εκ τούτου, μένουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα οποία μπορούν να προσφέρουν δάνεια και εγγυήσεις στη χώρα σε συνεργασία με κοινοπραξία τραπεζών. Μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου, ουσιαστικά προσφέροντας στην Αθήνα τη δική τους πιστοληπτική αξιοπιστία. Πάντως, η Γερμανία και η Ολλανδία (ένας ακόμα πιθανός δανειστής) έχουν απορρίψει αυτήν την ιδέα.

Οι βασικές λύσεις είναι οι ακόλουθες:

I. Καμία κίνηση, με την ελπίδα ότι οι αγορές θα "ησυχάσουν" και η Αθήνα θα ανακτήσει την αξιοπιστία της, εφαρμόζοντας σκληρή λιτότητα.

II. Διεύρυνση των χορηγήσεων από τα ταμεία στήριξης της περιφερειακής ανάπτυξης της Ε.Ε. ή πιθανά δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

III. Έκδοση κοινών ομολόγων με την Ελλάδα, μέσω των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία θα μπορούσαν να καταστούν "ανάδοχοι" δανεισμού προς την Αθήνα.

IV. Παροχή δανείων από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, βάσει κανόνων που θα ανακοινώσει η Κομισιόν.

V. "Άδεια" στην Αθήνα να καλέσει το ΔΝΤ, αν και αυτή η επιλογή έχει αποκλειστεί τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από άλλα μέλη της Ε.Ε.

- Η ελληνική κρίση επικρατεί στη σύνοδο της Ε.Ε.

Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις αγορές απειλούν να καλύψουν πλήρως τη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται την Πέμπτη (11/2) στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, τα προβλήματα αποτελούν και τεστ για τον νέο πρόεδρο της Ε.Ε., κ. Herman Van Rompuy. Ο κ. Rompuy, πάντως, θέλει να διατηρηθεί η προσοχή της συνόδου σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Jose-Manuel Barroso επιθυμεί το όλο ζήτημα -πέραν της Ελλάδας και των προβλημάτων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας- να συζητηθεί εκτενώς στη σύνοδο. "Είναι πολύ σημαντικό να συζητηθούν αυτά τα θέματα. Θα πρέπει να εξετάσουμε την ποιότητα των δημοσιονομικών μεγεθών", τονίζει ο κ. Barroso.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Rompuy επέλεξε η πρώτη άτυπη σύνοδος, υπό την προεδρία του, να λάβει χώρα σε μία κομψή βιβλιοθήκη των Βρυξελλών (χτισμένη τον 19ο αιώνα) και όχι στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης, με την ελπίδα ότι αυτό το περισσότερο "ζεστό" μέρος θα βοηθήσει ώστε οι συζητήσεις να είναι καλύτερες.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v