Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές χρήματος αποφεύγουν τις τράπεζες

Για "αποκλεισμό" των ελληνικών τραπεζών από τις διεθνείς αγορές δανεισμού κάνουν λόγο οι FT. Στο ελάχιστο έχει μειωθεί ο δανεισμός στη διατραπεζική αγορά από τα μέσα Ιανουαρίου. Φόβοι για ρευστότητα.

  • David Oakley (Λονδίνο), Kerin Hope (Αθήνα), Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)
Οι αγορές χρήματος αποφεύγουν τις τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές δανεισμού τις τελευταίες δυο εβδομάδες, καθώς η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει.

Παρά το ράλι των ελληνικών μετοχών και ομολόγων, εν μέσω ελπίδων για σχέδιο διάσωσης από την Ευρώπη, η πίεση στον δανεισμό τονίζει το μέγεθος της κρίσης όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας.

Ορισμένοι strategists παραπέμπουν στην κατάρρευση των ισλανδικών τραπεζών, που "ξέμειναν" από ρευστό λίγο μετά την πτώχευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, ως προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα.

Ο κ. Gary Jenkins, επικεφαλής του τμήματος έρευνας σταθερού εισοδήματος στην Evolution, υποστηρίζει: "Το πρώτο και βασικότερο μάθημα που πρέπει να μάθει κάθε οικονομολόγος και επενδυτής είναι ότι το ρευστό είναι ο βασιλιάς. Χωρίς πρόσβαση σε ρευστό ή ρευστότητα, τελείωσες. Χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα, όπως και οι τράπεζές της, να ξεμείνουν από λεφτά".

Ο κ. Don Smith, οικονομολόγος της Icap, πρόσθεσε ότι "οι πιστωτικές ανησυχίες που σχετίζονται με την Ελλάδα έχουν αυξηθεί σε τέτοιον βαθμό που οι διεθνείς τράπεζες φαίνεται να έχουν περιορίσει δραστικά τον δανεισμό προς τις ελληνικές".

Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο δανεισμός προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας -την Εθνική Τράπεζα, τη Eurobank, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς- από τη διατραπεζική αγορά της Ευρώπης, η οποία καταγράφει ημερήσιο τζίρο 330 δισ. ευρώ, έχει μειωθεί στο ελάχιστο.

Οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν από άλλες αγορές (repurchase markets), που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να συγκεντρώσουν χρήματα.

Αυτό έχει αναγκάσει τα ελληνικά χρηματοοικονομικά ιδρύματα να δανείζονται χρήματα με πολύ υψηλά επιτόκια, μέσω ιδιωτικών συμφωνιών με διεθνείς τράπεζες, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, η Εθνική Τράπεζα, δέχεται μικρότερο πλήγμα απ’ ό,τι οι άλλες τρεις. Ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις της ΕΤΕ είναι μικρότερος του 100%, καθώς η Εθνική βρίσκει στήριξη στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουρκική θυγατρική της, τη Finansbank. Οι άλλες τρεις τράπεζες πέρυσι σταδιακά μείωσαν τον λόγο των δανείων προς τις καταθέσεις τους κάτω από το 110%.

Μέχρι πριν από δέκα ημέρες η πίεση στη ρευστότητα φαινόταν διαχειρίσιμη, όπως ανέφερε Έλληνας τραπεζίτης. Ωστόσο, καθώς οι αγορές ενέτειναν τις πιέσεις στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας, τα προβλήματα διογκώθηκαν. Κοιτάζοντας μπροστά, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μικρότερο ποσό ομολόγων που πρέπει να καλυφθεί φέτος -υπολογίζεται σε 4 - 5 δισ. ευρώ- φαίνεται να βοηθά, σημείωσε.

Υπάρχει όμως κίνδυνος τα ελληνικά κρατικά ομόλογα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό θα "έκλεινε" μία ακόμα δίοδο χρηματοδότησης. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί περισσότερα απ’ όσα άλλες τράπεζες από την ΕΚΤ - συγκεκριμένα 8% των συνολικών παγίων τους.

Η Ελλάδα είδε την πιστοληπτική αξιολόγησή της να μειώνεται στο "ΒΒΒ+" από τη Standard & Poor's και τη Fitch, χαμηλότερα δηλαδή της ελάχιστης πιστοληπτικής απαίτησης για εγγύηση, όταν η ΕΚΤ καταστήσει -στα τέλη του έτους- πιο αυστηρούς τους όρους δανειοδότησης.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v