Οι 50… Ελλάδες της Αμερικής

Η Λισαβόνα του Κονέκτικατ, η Ρώμη της Νέας Υόρκης, η Αθήνα της Γεωργίας και η Μαδρίτη της Αϊόβας ίσως δεν νιώθουν τη δημοσιονομική κρίση των συνονόματων ευρωπαϊκών πόλεων, έχουν όμως ανάλογα προβλήματα.

  • Lex
Οι 50… Ελλάδες της Αμερικής
Η Λισαβόνα του Κονέκτικατ, η Ρώμη της Νέας Υόρκης, η Αθήνα της Γεωργίας και η Μαδρίτη της Αϊόβας ίσως δεν έχουν την αίσθηση της δημοσιονομικής κρίσης που νιώθουν οι συνονόματές τους πόλεις στην Ευρώπη, αλλά οι πολιτείες και οι δημαρχίες της Αμερικής δεν αποκλείεται να προκαλέσουν εξίσου περίπλοκα προβλήματα στις ΗΠΑ.

Όπως τα μέλη της ευρωζώνης, οι πολιτείες της Αμερικής δεν έχουν δικά τους νομίσματα για να υποτιμήσουν και πρέπει να κινούνται προσεκτικά ανάμεσα στους συνδικαλιστές του δημοσίου τομέα και στους φορολογούμενους ψηφοφόρους τους.

Και, όπως όσοι στοιχημάτιζαν στην ευρωστία του ευρώ έδιναν κάποτε υπερβολική σημασία σε όσα συνέβαιναν στα χρηματοοικονομικά κέντρα, χωρίς να κατανοούν πλήρως τις υποβόσκουσες αδυναμίες της περιφέρειας, τα δημοσιονομικά προβλήματα στις 50 πολιτείες και στις 52.000 δημαρχίες της Αμερικής δεν συγκέντρωσαν την προσοχή.

Αν και δεν είναι τόσο σπάταλες όσο κάποια περιφερειακά έθνη της Ευρώπης, οι πολιτείες της Αμερικής έκαναν αθρόες δαπάνες πριν από την ύφεση. Στα 30 χρόνια έως το 2008, οι δαπάνες αυξήθηκαν συγκεντρωτικά με μέσο όρο 6,7% τον χρόνο, αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό.

Ακόμη και μετά την περικοπή 256 δισ. δολ. από τους προϋπολογισμούς 2009 - 2011, παραμένουν σημαντικά ελλείμματα σε αρκετές πολιτείες, οι οποίες μάλιστα πρόσφατα εντόπισαν επιπλέον ελλείμματα. Αν και το μέγεθος υποβαθμίζει το πρόβλημα, οι αναλογιστές εντοπίζουν ελλείμματα στη χρηματοδότηση συνταξιοδοτικών συστημάτων που ανέρχονται στα 3 τρισ. δολάρια - μέγεθος διπλάσιο από το σύνολο των ετήσιων κρατικών δαπανών.

Όπως στην Ευρώπη υπάρχει «ρήτρα μη διάσωσης», στην Αμερική θεωρείται ταμπού μια άμεση γραμμή βοήθειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν και οι πολιτείες εξαρτώνται από την Ουάσιγκτον. Στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 2011 παρακατατίθενται 646 δισ. δολ. για πολιτειακές μεταβιβάσεις, μεταξύ των οποίων επιπλέον 85 δισ. δολ. για πληρωμές του συστήματος υγείας. Ακόμη, υπάρχουν επίσης περίπου 39 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε χαρισμένα έσοδα από φορολογικές εξαιρέσεις οι οποίες αποδίδονται στην αξίας 2,800 δισ. δολαρίων αγορά δημοτικών ομολόγων.

Αλλά η επιπλέον στήριξη που πρόσφατα κάλυψε κάποια ελλείμματα σύντομα θα τελειώσει, αφήνοντας στους προϋπολογισμούς «τρύπες» που μπορεί να υποχρεώσουν κάποιες περιφερειακές αρχές να ζητήσουν προστασία από τη χρεοκοπία υπό το άρθρο 9. Καθώς οι εταιρίες και οι κάτοικοι είναι ελεύθεροι να επανατοποθετηθούν σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία επιθυμούν, υπάρχει ένα όριο στο πόσο βαθιά μπορούν να περικοπούν οι υπηρεσίες ή να αυξηθούν οι φόροι, ώστε να είναι ελκυστική μια τέτοια επιλογή.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, πρόσφατα διασκέδασε την προοπτική να χάσει η Αμερική την κορυφαία αξιολόγησή της «ΑΑΑ», αλλά πολλές από τις πολιτείες της βρίσκονται ήδη και κάποιες άλλες θα βρεθούν σύντομα σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας πληρωμών.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v