Short view: Τα ελληνικά CDSs

Οι Έλληνες υπουργοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάποιο δίκιο όταν διαμαρτύρονται ότι τα πιστωτικά παράγωγα διόγκωσαν την κρίση στις αγορές ομολόγων, υπονομεύοντας την ψυχολογία για μια σειρά συναλλαγές.

  • David Oakley
Short view: Τα ελληνικά CDSs
Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας έχουν προκαλέσει μια νέα διαμάχη για τη χρήση πιστωτικών παραγώγων: είναι χρήσιμο βαρόμετρο για τους επενδυτές ή διογκώνει την κρίση στέλνοντας σήματα κινδύνου για έναν μικρό αριθμό συναλλαγών;

Αλλιώς, όπως το έθεσε η Barclays Capital την περασμένη εβδομάδα, άραγε λειτουργούν σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, προσφέροντας στους επενδυτές ένα προειδοποιητικό σημάδι για επικείμενα προβλήματα ή λειτουργούν σαν γάτα ανάμεσα στα περιστέρια, σπέρνοντας άδικα τον πανικό;

Κατά την BarCap, η επικέντρωση στα ελληνικά credit default swaps, που στις αρχές του μήνα ανήλθαν στο ρεκόρ των 421 μονάδων βάσης ή στα 421.000 δολάρια, για την ασφάλιση χρεών ύψους 10 εκατ. δολ. ετησίως σε πέντε χρόνια, ίσως είναι υπερβολική. Κι αυτό γιατί, αν και η αγορά πιστωτικών παραγώγων έχει αναπτυχθεί, παραμένει συγκριτικά μικρή σε σχέση με την πολύ μεγαλύτερη αγορά κρατικών ομολόγων.

Που σημαίνει ότι το καθαρό άνοιγμα των CDSs, ως ποσοστό εκκρεμών κυβερνητικών σε περιφερειακές αγορές ομολόγων, κυμαίνεται μεταξύ του 3% για την Ιταλία και του 10% για την Πορτογαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Depository Trust & Clearing Corporation και του δείκτη iBoxx.

Από την άποψη των όγκων συναλλαγών, η BarCap δηλώνει ότι η αγορά CDSs έχει υπερσκελιστεί απ’ όσα διαπραγματεύονται στην αγορά ρευστών ομολόγων. Για παράδειγμα, οι συναλλαγές σε ελληνικά CDSs αντιστοιχούσαν σε λιγότερο από 8% των συναλλαγών σε κυβερνητικά ομόλογα, στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Θα μπορούσαμε να πούμε, συνεπώς, ότι οι Έλληνες υπουργοί και κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν κάποιο δίκιο όταν διαμαρτύρονται ότι τα πιστωτικά παράγωγα διόγκωσαν την κρίση στις αγορές ομολόγων, υπονομεύοντας την ψυχολογία έναντι μιας σειράς συναλλαγών.

Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, τα ρευστά ομόλογα στην πραγματικότητα κινήθηκαν πολύ πιο έντονα και νωρίτερα από τα CDSs. Τα yields στα 10ετή ελληνικά ομόλογα εκτινάχτηκαν στις 28 Ιανουαρίου στο υψηλό 10ετίας του 7,15%.

Τα ελληνικά CDSs κινήθηκαν με μεγαλύτερη βραδύτητα και μόνο έπειτα από επτά ημέρες χτύπησαν το ρεκόρ spread των 422 μονάδων βάσης. Δεν ήταν λοιπόν η... γάτα μέσα στα περιστέρια.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v