Οι fund managers εγκατέλειψαν τις ευρωτράπεζες

Η δημοτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου μεταξύ των fund managers υπέστη τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση στην ιστορία της έρευνας της Merrill Lynch. Η δημοτικότητα κατρακύλισε από το 16% στο -53%.

  • Anjli Raval
Οι fund managers εγκατέλειψαν τις ευρωτράπεζες
Η δημοτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου μεταξύ των fund managers μειώθηκε με τη μεγαλύτερη πτώση που εκδηλώθηκε ποτέ μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με την έρευνα μεταξύ των κορυφαίων θεσμικών επενδυτών του πλανήτη που διενεργεί η Bank of America - Merrill Lynch.

Ο δείκτης δημοτικότητας του τομέα μειώθηκε από το 16% τον Ιανουάριο στο -53% τον Φεβρουάριο, που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τότε που διεξάγεται η έρευνα.

Πρόκειται για το πιο αρνητικό επίπεδο επενδυτικής εμπιστοσύνης έναντι τραπεζών από τον Μάρτιο του 2009, στο ναδίρ της χρηματοπιστωτικής κρίσης και η χειρότερη θέση underweight μεταξύ όλων των κλάδων, που καταγράφει η Merrill σε επτά μήνες.

Οι επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων έχουν μειώσει δραματικά τα ανοίγματά τους στις τράπεζες τον τελευταίο μήνα, εξαιτίας ανησυχιών για ενδεχόμενη στάση πληρωμών στην ευρωζώνη.

Ο κ. Gary Baker, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών μετοχών της BofA, αποκάλεσε τις τράπεζες "τον πλέον μισητό ευρωπαϊκό κλάδο… Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα έχει εγείρει ερωτήματα για τα δάνεια των τραπεζών και την έκθεσή τους σε άλλες περιφερειακές οικονομίες. Υπάρχει επιπλέον ο φόβος ότι το κόστος κεφαλαίου θα αυξηθεί για τις τράπεζες".

Το τραπεζικό "ξεπούλημα"συγκεντρώθηκε επί το πλείστον στην Ευρώπη. Πράγματι, οι Αμερικανοί επενδυτές μείωσαν τις underweight θέσεις τους, καθώς αυξήθηκε η εμπιστοσύνη για τις αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες.

Συνολικά, 165 fund managers, που διαχειρίζονται συγκεντρωτικά 355 δισ. δολάρια, συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή έρευνα.

Οι δημοσιονομικές ανησυχίες στις περιφερειακές οικονομίες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, δημιούργησαν μια ευρύτερη αποφυγή της ευρωζώνης.

Μετά τη μεγαλύτερη αισιοδοξία που επικρατούσε τον περασμένο μήνα, οι προσδοκίες για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη μειώθηκαν κάθετα τον Φεβρουάριο. Τον συγκεκριμένο μήνα, ποσοστό 51% περιμένει  τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ετήσιο ορίζοντα, έναντι 74% τον Ιανουάριο.

"Οι διεθνείς επενδυτές έχασαν την πίστη τους στην Ευρώπη. Έχουν θέσεις underweight στην ευρωζώνη για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και καθαρό ποσοστό 11% δηλώνει θέσεις underweight, έναντι ποσοστού 2% τον Ιανουάριο", τόνισε ο κ. Baker.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v