Ελλάδα: Έναν μήνα προθεσμία για να πείσει

Η Ελλάδα εξασφάλισε προθεσμία ενός μήνα για να πείσει τους σκεπτικιστές εταίρους της και τις αγορές ότι το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος είναι αρκετά αποφασιστικό ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση.

  • Tony Barber (Βρυξέλλες)
Ελλάδα: Έναν μήνα προθεσμία για να πείσει
Η Ελλάδα εξασφάλισε προθεσμία ενός μηνός για να πείσει τους σκεπτικιστές συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές ότι το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος προϋπολογισμού 2010 είναι αρκετά αποφασιστικό ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν ότι θα περιμένουν μέχρι τις 16 Μαρτίου πριν αποφασίσουν αν θα επιβάλουν στην Αθήνα να πάρει πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας, από αύξηση στον ΦΠΑ και αυξημένους δασμούς σε ενεργειακά προϊόντα.

Η αντίδραση των αγορών ήταν ελαφρώς αρνητική. Το premium που απαιτούν οι επενδυτές, για να κρατούν τα 10ετή ελληνικά ομόλογα αντί για τα, κορυφαίας ποιότητας γερμανικά bunds, αυξήθηκε 34 μονάδες βάσης στο 3,39%, αν και στη συνέχεια υποχώρησε στο 3,19%.

"Πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση εν τέλει θα υποχρεωθεί να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας τον Μάρτιο. Εν τω μεταξύ, η καθυστέρηση μάλλον θα συντηρήσει υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας και νευρικότητας στις αγορές", δηλώνει ο κ. Giada Giani, οικονομολόγος της Citigroup Global Markets.

Οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από την Ελλάδα να αρχίσει να εφαρμόζει από φέτος "ένα αποφασιστικό και βιώσιμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" που θα καλύπτει μισθούς, συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, αγορές προϊόντων, επιχειρηματικό περιβάλλον, παραγωγικότητα και ανάπτυξη της απασχόλησης.

Δεν έκαναν καμία κουβέντα για τις λεπτομέρειες μιας πιθανής επιχείρησης διάσωσης των Αθηνών. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Jean-Claude Juncker, άφησε να εννοηθεί ότι η χρηματοπιστωτική βοήθεια, εάν υλοποιηθεί, πιθανόν να λάβει τη μορφή διακρατικών δανείων ή εγγυήσεων από κυβερνήσεις προς την Ελλάδα.

Ο κ. Juncker υπονόησε επίσης ότι οι ρυθμιστές "εκνευρίζονται" όλο και περισσότερο με τις πιέσεις που ασκούνται στην αγορά credit default swap της Ελλάδας, της αγοράς που μετράει το κόστος ασφάλισης έναντι θέσεων σε ομόλογα, αλλά θεωρείται από πολλούς όπλο που χρησιμοποιούν ανεύθυνοι κερδοσκόποι απέναντι σε ευάλωτες κυβερνήσεις.

ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

? 16 Μαρτίου: Το Ecofin θα αποτιμήσει το πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος 2010 της Ελλάδας. Αρνητική εκτίμηση θα προκαλέσει νέα μέτρα λιτότητας.

? Μάρτιος - Μάιος: Η Αθήνα θα δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα ελέγχου του προϋπολογισμού και μεταρρυθμίσεων για το 2011 και το 2012.

? Απρίλιος - Μάιος: Η Ελλάδα θα χρειαστεί 25 δισ. ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ για να καλύψει επαναχρηματοδοτήσεις ομολόγων και χρηματοδότηση του ελλείμματος.

? 15 Μαΐου: Η Ελλάδα θα επιδώσει την πρώτη τριμηνιαία έρευνα στην Ε.Ε. για την πρόοδο των μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v