Η Κίνα επενδύει 1,5 δισ.$ στη δευτερογενή αγορά

Η CIC, το εθνικό επενδυτικό ταμείο του Πεκίνου, συμφώνησε σε επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων στην δευτερογενή αγορά private equity μέσω λογαριασμών σε 3 κορυφαίους οίκους αγοράς ενεργητικών buy-out και venture capital.

  • Martin Arnold (Λονδίνο)
Η Κίνα επενδύει 1,5 δισ.$ στη δευτερογενή αγορά
Η China Investment Corp, το εθνικό επενδυτικό ταμείο (sovereign wealth fund-SWF) του Πεκίνου, συμφώνησε σε επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων στην δευτερογενή αγορά private equity μέσω λογαριασμών πελατών σε τρεις από τους μεγαλύτερους ειδικούς στην αγορά συμφερόντων «από δεύτερο χέρι» των ταμείων buy-out και venture capital.

Η Lexington Partners, η Goldman Sachs και η Pantheon Ventures συμφώνησαν να διαχειριστούν από 500 εκατ. δολάρια έκαστη εκ μέρους της CIC μέσω ειδικών λογαριασμών, που θα λειτουργούν ξεχωριστά από τα κύρια funds, σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις.

Η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη ένεση κεφαλαίου στην δευτερογενή αγορά.
Καταδεικνύει το πώς χρησιμοποιεί η CIC το μέγεθός της για να εξασφαλίσει ειδικούς όρους από τα private equity, όπως χαμηλότερες προμήθειες και μετάδοση τεχνογνωσίας στις εξειδικευμένες αγορές.

Η CIC, την οποία συμβουλεύουν η Step Stone, η Credit Suisse και η Parish Capital, επί ένα χρόνο μελετούσε την αποτίμηση του χώρου και είχε συναντήσεις με περίπου 30 διαχειριστές της δευτερογενούς αγορές.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους επενδυτές private equity δεν κατόρθωσαν να λάβουν τα κεφάλαια της CIC λόγω ανησυχιών για σύγκρουση ανάμεσα στους ειδικούς λογαριασμούς που αυτή απαιτούσε και τους υπόλοιπους επενδυτές.

Η CIC δημιουργήθηκε το 2007 για να επενδύσει 110 δισ. δολ. από τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος σε επενδύσεις στο εξωτερικό.

Η δευτερογενής αγορά έχει το πλεονέκτημα ότι δίνει την δυνατότητα στην CIC να στήσει γρήγορα ένα πιο ώριμο και με διασπορά χαρτοφυλάκιο.

Παραδοσιακά εξυπηρετούσε ως έξοδος έσχατης ανάγκης τους επενδυτές private equity, οι οποίοι διαφορετικά μένουν «κλειδωμένοι» στα funds για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Η εν λόγω αγορά έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος σε μια δεκαετία.

Η πιστωτική κρίση έχει προκαλέσει αναστάτωση στην δευτερογενή αγορά. Οι τιμές μειώθηκαν με μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις καθαρές αξίες, αποτρέποντας πολλούς επενδυτές από πωλήσεις. Ωστόσο, οι εκπτώσεις έχουν μειωθεί και οι συμφωνίες προβλέπεται να αναθερμανθούν φέτος.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v