Stand by για βοήθεια στην Ελλάδα η Γερμανία

Ο σχεδιασμός του τρόπου παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα εάν κριθεί απαραίτητο επικράτησε σε συνάντηση της κ. Merkel με υπουργούς της κυβέρνησης. "Έτοιμη" ανά πάσα στιγμή η Γερμανία.

  • Gerrit Wiesmann (Βερολίνο)
Stand by για βοήθεια στην Ελλάδα η Γερμανία
Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel έχει ξεκινήσει να προετοιμάζει την κυβέρνησή της για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αν και αρκετοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου, αναμένεται πως θα συζητήσει τα προβλήματα της χώρας του με την κ. Merkel την Παρασκευή (5/3), κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βερολίνο, αλλά στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η κ. Merkel δεν θα ανακοινώσει τη συγκεκριμένη ημέρα την έκτακτη βοήθεια.

Η καγκελάριος την Τρίτη το βράδυ (2/3) είχε συνάντηση με πέντε υπουργούς, οι οποίοι θα εμπλακούν στην κατάρτιση ενδεχόμενης βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ενημέρωσε και πολιτικούς του κόμματος της Christian Democratic Union όπως και τους εταίρους της στην κυβέρνηση συνασπισμού από το κόμμα Free Democrats, σχετικά με τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Βερολίνο.

Αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στη συνάντηση υποστήριξαν ότι η κ. Merkel παρουσίασε τις πιθανότητες ύπαρξης διμερούς συνεργασίας για παροχή βοήθειας, το ενδεχόμενο εμπλοκής όλων των κρατών-μελών στη βοήθεια ή ακόμα και συμμετοχή του ΔΝΤ. Η τελευταία, πάντως, περίπτωση θεωρείται απίθανη.

Γερμανοί αξιωματούχοι στο παρελθόν έχουν ταχθεί υπέρ της παροχής βοήθειας με συμμετοχή όλων των κρατών της ευρωζώνης. Αυτή θα έχει τη μορφή είτε άμεσων δανείων είτε αγοράς ελληνικών ομολόγων. Η κάθε χώρα θα πρέπει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει.

Όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν, πάντως, ότι η παροχή βοήθειας θα πρέπει να είναι το "έσχατο μέσο", καθώς η Αθήνα θα πρέπει να αναλάβει μόνη να λύσει τα προβλήματά της. Επίσης υπάρχουν και κάποια "κωλύματα" στην παροχή βοήθειας από το γερμανικό Σύνταγμα.

Η βασική ιδέα αυτής της σύσκεψης ήταν να δημιουργηθεί μία "εργαλειοθήκη" μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να ληφθούν άμεσα σε περίπτωση που υπήρχαν αποδείξεις ότι τα προβλήματα της Ελλάδας και κυρίως η αναχρηματοδότηση του χρέους της ήταν πολύ δύσκολα.

"Φανταστείτε ότι θέλετε να πάτε διακοπές. Δεν ξέρετε, όμως, πότε το αφεντικό σας θα σας δώσει άδεια. Παρά ταύτα, εξετάζετε μερικά φυλλάδια, ψάχνετε για ξενοδοχεία, για να είστε έτοιμοι. Το ίδιο πράττουμε και εμείς". Αυτό υποστήριξε κυβερνητικό στέλεχος.

Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Guido Westerwelle και ο υπουργός Οικονομίας κ. Rainer Bruderle, στελέχη των Free Democrats, στήριξαν την κ. Merkel.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v