Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σχέσεις αγάπης-μίσους Ελλάδας και Γερμανίας

Μία από τις πλέον απρόβλεπτες διμερείς σχέσεις στην Ευρώπη χαρακτηρίζουν οι "F.T." τις σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας. Υπάρχει αμοιβαίος θαυμασμός αλλά ταυτόχρονα και πολλή δυσπιστία.  

  • Quentin Peel (Βερολίνο) & Kerin Hope (Αθήνα)
Οι σχέσεις αγάπης-μίσους Ελλάδας και Γερμανίας
Όταν η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Angela Merkel, θα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου απόψε το βράδυ στο Βερολίνο και οι δύο θα προσπαθήσουν να δείξουν ότι η πρόσφατη ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει ξεπεραστεί.

Θα προσπαθήσουν, επίσης, να μαζέψουν τις προσδοκίες τόσο των αγορών όσο και κάποιων στην Αθήνα ότι θα υπάρξει ένα μαγικό πακέτο βοήθειας που θα σώσει την Ελλάδα από ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Και οι δύο προσπαθούν να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους.

Η χρηματοοικονομική κρίση έχει "ρίξει φως" σε μία από τις πλέον απρόβλεπτες διμερείς σχέσεις στην Ευρώπη: τη σχέση αγάπης - μίσους που συνδέει την Αθήνα και το Βερολίνο.

Ο Τύπος και στις δύο χώρες έχει εμπλακεί σε εκατέρωθεν προσβολές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Ξεκίνησε με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Focus", το οποίο στο εξώφυλλό του παρουσίαζε την Αφροδίτη της Μήλου σε άσεμνη στάση, με τίτλο "Οι απατεώνες της ευρωοικογένειας".

Ακολούθησε "απάντηση" από την Αθήνα, που παρουσίαζε το άγαλμα που υπάρχει στην Πύλη του Βραδεμβούργου να κρατά τη γερμανική σβάστικα.

Πάντως, πίσω από αυτές τις προσβολές εξακολουθεί να κρύβεται ένα αμοιβαίος θαυμασμός, παρότι το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί πλήγματα.

Το "μίσος" στη σχέση τους προέρχεται για τη μεν ελληνική πλευρά από την κατοχή της χώρας από τα ναζιστικά στρατεύματα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη δε γερμανική από το γεγονός ότι θεωρούν πως το status τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο στην Ελλάδα έχει "πνιγεί" από την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Είναι, όμως, μία σχέση που ξεκινά από το 1832, όταν το νέο ελληνικό έθνος είχε ως βασιλιά του τον εκ Γερμανίας προερχόμενο Όθωνα της Βαυαρίας. Βέβαια, 30 χρόνια αργότερα "έφυγε", για να τον αντικαταστήσει μία δανογερμανική οικογένεια.

Γερμανοί ακαδημαϊκοί και συγγραφείς συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον θερμών φιλελλήνων. Λατρεύουν την αναβίωση οτιδήποτε σχετίζεται με την αρχαία ελληνική κουλτούρα. Άλλωστε, οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα είναι Γερμανοί.

Μία από τις πρόσφατες ελληνικές κατηγορίες -την οποία επανέλαβε ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης- είναι ότι η Γερμανία οφείλει ακόμα αποζημίωση από την κατοχή της Ελλάδας. Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκλεψαν τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Το Βερολίνο αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι έχει δώσει αποζημιώσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Οι Γερμανοί πολίτες είναι αντίθετοι σε οποιοδήποτε "πακέτο σωτηρίας". Γερμανός βουλευτής, στέλεχος των χριστιανοδημοκρατών, αναφερόμενος σαφώς στην Ελλάδα, τόνισε πρόσφατα: "Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το χρέος και το έλλειμμα. Δεν είναι μόνο ο δημόσιος τομέας. Υπάρχει διαφθορά και στον ιδιωτικό τομέα".

Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να χαμηλώσουν τους τόνους των φραστικών επιθέσεων, αλλά η υποβόσκουσα υποψία του ενός για τον άλλον παραμένει.

Το θέμα, πάντως, στο οποίο συμφωνούν απόλυτα είναι οι "αγγλοσαξονικές κερδοσκοπικές επιθέσεις" στα ελληνικά ομόλογα, με απώτερο στόχο τόσο το ευρώ όσο και το να "ξεχαστούν" τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v