Επενδυτές κατά ρυθμίσεων ΕΕ στα private equity

Η Ευρώπη κινδυνεύει να σηκώσει αδιαπέραστο τοίχο με τη διεθνή βιομηχανία private equity, αν προωθήσει τα σχέδια ριζικής μεταρρύθμισης του κλάδου, προειδοποίησαν κορυφαίοι θεσμικοί επενδυτές του πλανήτη.

  • Martin Arnold (Λονδίνο) και Nikki Tait (Βρυξέλλες)
Επενδυτές κατά ρυθμίσεων ΕΕ στα private equity
Η Ευρώπη κινδυνεύει να σηκώσει έναν τοίχο ανάμεσα στην ήπειρο και στη διεθνή βιομηχανία private equity, αν προωθήσει τα σχέδια ριζικής μεταρρύθμισης του κλάδου, προειδοποίησαν μερικοί από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές του πλανήτη.

Η προειδοποίηση, από την International Limited Partners Association, που αντιπροσωπεύει 220 από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία, ιδρύματα και sovereign wealth funds στον κόσμο, προκύπτει σε μια ευαίσθητη στιγμή κατά την οποία οι νομοθέτες και τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκλίνουν στην υιοθέτηση νέων κανόνων.

Στους επενδυτές που έχουν βάση στην Ε.Ε. θα απαγορευτεί να επενδύουν σε private equity funds που έχουν βάση εκτός της κοινότητας των «27», προειδοποιεί η ILPA, της οποίας τα μέλη έχουν επενδεδυμένα πάνω από 1.000 δισ. δολ. σε private equity διεθνώς.

Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση θα προκαλέσει «σοβαρή διαταραχή» σε πολλά από τα μεγαλύτερα private equity groups του κόσμου, αποκλείοντάς τους την πρόσβαση σε Ευρωπαίους επενδυτές, που σημαίνει ότι συνακόλουθα θα μειωθούν οι ξένες επενδύσεις σε ευρωπαϊκές εταιρίες.

Η ILPA εξέδωσε την προειδοποίηση σε επιστολή προς τον κ. Michel Barnier, τον νέο επίτροπο εσωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε., και τον κ. Jean Paul Gauzes, τον Γάλλο ευρωβουλευτή που έχει αναλάβει την προώθηση του νομοσχεδίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν έχει αναγνώσει την επιστολή και άρα δεν μπορεί να σχολιάσει.

Η ILPA τόνισε ότι καλωσορίζει την «αύξηση της διαφάνειας και των κοινοποιήσεων», αλλά ανησυχεί για τις προτάσεις περιορισμού του συντελεστή μόχλευσης -ή επιπέδου χρεών- που επιτρέπεται στα private equity funds.

Ένας άλλος φόβος της ILPA είναι η πρόταση να υποχρεωθούν οι εταιρίες που ανήκουν σε χαρτοφυλάκια των private equity να αποκαλύπτουν «ευαίσθητες πληροφορίες» και «εμπορικά μυστικά» πέρα από τους δικούς τους επενδυτές.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v