"Μπλόκο" Βρετανίας στην εποπτεία των hedge funds

Η "σφήνα" του Gordon Brown την τελευταία στιγμή ήταν αυτή που προκάλεσε την εγκατάλειψη της προσπάθειας του Ecofin να επιτύχει μια συμβιβαστική συμφωνία για την οδηγία Alternative Investment Fund Manager.

Μπλόκο Βρετανίας στην εποπτεία των hedge funds
Η «σφήνα» του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Gordon Brown την τελευταία στιγμή ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Financial Times», αυτή που προκάλεσε την εγκατάλειψη της προσπάθειας του Ecofin να επιτύχει μια συμβιβαστική συμφωνία μεταρρύθμισης των hedge funds και private equity.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τους κανόνες επόπτευσης των εταιριών hedge funds και private equity, φοβούμενοι ότι οι προτάσεις θα προκαλέσουν εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Η Ισπανία, που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. έως τα τέλη Ιουνίου, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τις ρυθμίσεις. Η ισπανική προεδρία, πάντως, εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα έχει καταφέρει να επιτύχει την κατάρτιση της συμφωνίας, αν όχι και την υπογραφή της, έως το τέλος της θητείας της.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. T. Geithner, διαμαρτυρήθηκε πρόσφατα με επιστολή του προς τον αρμόδιο επίτροπο κ. M. Barnier ότι οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι Βρυξέλλες ενέχουν «διακρίσεις» κατά των αμερικανικών εταιριών.

Η προτεινόμενη οδηγία Alternative Investment Fund Manager, που αποτελεί την πρώτη προσπάθεια σχεδιασμού ρυθμίσεων οι οποίες θα ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υποστεί έντονες επικρίσεις από τις εταιρίες private equity και hedge funds.

Αποκαλύπτεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Brown κάλεσε τον Ισπανό ομόλογό του κ. Jose Luis Rodriguez Zapatero, επιμένοντας ότι η βρετανική πλευρά δεν μπορεί να αποδεχτεί το συμβιβαστικό σχέδιο που υπάρχει «στο τραπέζι».

Η Βρετανία και οι σκανδιναβικές χώρες σε γενικές γραμμές υποστηρίζουν περισσότερο την εναλλακτική επενδυτική βιομηχανία, ενώ η Γαλλία επιζητεί μεγαλύτερη επόπτευση, ειδικά όσον αφορά στην εμπλοκή των καταθετικών τραπεζών.

Πάντως, φαίνεται ότι το Παρίσι συμφώνησε να δοθεί αναβολή στη συμφωνία, αντί να επιβάλει την προώθηση του ζητήματος, προκαλώντας πιθανότατα ήττα της βρετανικής προσπάθειας, σε μια ένδειξη ότι υπάρχει δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και του κ. Sarkozy.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v