Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψήφος εμπιστοσύνης S&P στην Ελλάδα

Η S&P έδωσε στην Ελλάδα ψήφο εμπιστοσύνης. Αφενός απομακρύνεται ο κίνδυνος υποβάθμισης και αφετέρου διευκολύνεται η άντληση κεφαλαίων για τις δανειακές ανάγκες της χώρας για Απρίλιο-Μάιο.

  • David Oakley (Λονδίνο) και Tony Barber (Βρυξέλλες)
Ψήφος εμπιστοσύνης S&P στην Ελλάδα
Η Standard & Poor’s έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, όταν ο οίκος υπαναχώρησε από υποβάθμιση του χρέους της χώρας, σε ένα σαφές σημάδι ότι η κρίση του ελληνικού προϋπολογισμού φθίνει.

Η κίνηση της S&P στήριξε τις ελληνικές αγορές ομολόγων και οδήγησε το ευρώ σε υψηλό ημέρας έναντι του δολαρίου, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης υποσχέθηκαν στην Αθήνα χρηματοοικονομική στήριξη με άμεσα δάνεια από τα μεμονωμένα κράτη-μέλη.

Οι 16 υπουργοί της ευρωζώνης δήλωσαν ότι θα σταθούν έτοιμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα με άμεσα δάνεια από τα μεμονωμένα κράτη-μέλη. Επέμειναν όμως ότι ο τελικός στόχος για την Ελλάδα παραμένει να ξεπεράσει τις δυσκολίες με τα μέσα του προγράμματος δραστικής λιτότητας που θα διαρκέσουν τουλάχιστον τρία χρόνια.

Οι επενδυτές λένε ότι η δήλωση της S&P σημαίνει πως η Αθήνα δεν αντιμετωπίζει πλέον άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης επειδή τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος έχουν βελτιώσει την εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να δανειστεί ξανά στις αγορές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Ο κ. Richard Batty, investment director στρατηγικής της Standard Life Investments, δήλωσε: «Υπάρχει μια άποψη ότι βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες χρηματοδότησης του Απριλίου και του Μαΐου, ειδικά τώρα που υπάρχει προσφορά για άμεσα δάνεια από άλλα κράτη-μέλη».

Ένας άλλος επενδυτής πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα χρηματοδότησης, τώρα που έχει ξεκαθαριστεί ότι θα την υποστηρίξουν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ο κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών της ευρωζώνης Eurogroup, δήλωσε ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας δεν θα περιλαμβάνει εγγυήσεις δανείων, που ήταν μία από τις αρκετές επιλογές οι οποίες μελετήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα άμεσα δάνεια για την Ελλάδα θα είναι εθελοντικά, αλλά όλες οι χώρες που μοιράζονται το ευρώ, υπό την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας, πιθανότατα θα συνεισφέρουν.

Πάντως, η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αιτηθεί επισήμως βοήθεια, πιστεύοντας ότι το πρόβλημα θα εκτονωθεί μετά το σαφές σημάδι υποστήριξης από την ευρωζώνη. Επιπλέον, ξεκαθαρίζοντας ότι η βοήθεια δεν θα προσφερθεί με τη μορφή «soft» δανέιων αλλά με προμήθεια στο επιτόκιο που θα φέρει, οι υπουργοί επιχειρούν να κρατήσουν την αρχή της Ε.Ε. ότι ούτε η κοινότητα ούτε τα μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορούν να διασώσουν ένα κράτος-μέλος.

Η ιδέα ήταν να πειστεί η Ελλάδα να συμμορφωθεί στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητάς της και να συνεχίσει να χρηματοδοτείται στις αγορές κεφαλαίου, όπως δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Jan Kees de Jager.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v