Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική και αγορές, σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Μακροπρόθεσμα το μάθημα των κρίσεων της 20ετίας είναι ότι οι διασώσεις δεν κάνουν καλό στις αγορές. Βραχυπρόθεσμα όμως, οι αγορές συμπαθούν το κρατικό χρήμα, σημειώνει ο J. Authers.

  • John Authers (Short View)
Πολιτική και αγορές, σε ΗΠΑ και Ελλάδα
Η πολιτική και οι αγορές συνδέονται με μυστηριώδη νήματα. Φέτος, η πολιτική διαμάχη στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκε γύρω από την υγεία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα του πώς θα βγει η Ελλάδα από το δημοσιονομικό χάλι έχει επισκιάσει κάθε άλλη συζήτηση.

Και τα δύο θέματα φτάνουν πια στη λύση. Δεν έχουν όμως τις επιπτώσεις που προβλέπονταν στις αγορές.

Στην Ευρώπη ο συσχετισμός ανάμεσα στο ευρώ και στον κίνδυνο χρεοστασίου στα ελληνικά ομόλογα είναι σχεδόν άψογος. Σε κάθε ένδειξη ότι η διάσωση της Ελλάδας διακυβεύεται, όπως με την τελευταία διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία, το κόστος ασφάλισης έναντι της Ελλάδας αυξάνεται, ενώ το ευρώ αποδυναμώνεται. Σήμερα κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ελβετικού φράγκου από το 1999 όπου υιοθετήθηκε το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι πολέμιοι κατηγορούν ότι θα βαθύνει το πρόβλημα χρηματοδότησης του ελλείμματος. Και είναι ιδιαίτερα εχθρικό για την ασφάλιση υγείας.

Όμως, οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν όταν η εκλογή της έδρας της Μασαχουσέτης στη Γερουσία έδειξε να οδηγεί στην ήττα του νομοσχεδίου. Έκτοτε έχουν πραγματοποιήσει σταθερό ράλι, καθώς βελτιώνονται οι πιθανότητες μεταρρυθμίσεων, και χθες αυξήθηκαν.

Στις εξηγήσεις περιλαμβάνονται: Οι αγορές πιστεύουν ότι έτσι θα βελτιωθούν οι προοπτικές για τους ρεπουμπλικανούς στις εκλογές μεσοθητείας. Οι αγορές συμπαθούν τη μεταρρύθμιση που θα καταστήσει τις ΗΠΑ ασφαλέστερες για επιχειρηματίες οι οποίοι αναλαμβάνουν κινδύνους. Πιο αληθοφανής είναι η εξήγηση ότι το όλο ζήτημα είναι πολύ λιγότερο βαρύ για τις αγορές και την οικονομία απ’ όσο δείχνουν όσοι "φωνάζουν".

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι ότι τα χρηματιστήρια δεν έχουν αντίρρηση να δίνεται βοήθεια από τις κυβερνήσεις σε διάφορες μορφές. Μια διάσωση της Ελλάδας μπορεί να δημιουργήσει "ηθικό προηγούμενο" ή τάση ανάληψης κινδύνου, όμως θα ήταν δημοφιλής. Η επεκτατική κυβερνητική πολιτική στις ΗΠΑ επίσης δεν προκαλεί αντιρρήσεις.

Μακροπρόθεσμα, το μάθημα από τις κρίσεις της τελευταίας 20ετίας είναι ότι οι διασώσεις δεν είναι καλές για τις αγορές. Βραχυπρόθεσμα όμως, στις αγορές, όπως και να ’χει, αρέσει το κρατικό χρήμα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v