"Παράθυρο ελπίδας" από την ΕΚΤ για Ελλάδα

Ο Ζ. Τρισέ, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται ελληνικά ομόλογα, ακόμη και εάν υπάρξει νέα υποβάθμιση της Ελλάδας. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου από την ευρωζώνη.

  • Kerin Hope (Αθήνα) & David Oakley (Λονδίνο)
Παράθυρο ελπίδας από την ΕΚΤ για Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε μία παραχώρηση στην Ελλάδα, υπονοώντας για πρώτη φορά ότι θα συνεχίσει να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ακόμη και εάν η χώρα υποβαθμιστεί περαιτέρω από τους οίκους αξιολόγησης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υποστήριξε ότι βάσει της δικής του "υπόθεσης εργασίας" η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα (για το συγκεκριμένο θέμα). Όμως, σε μία σαφή χαλάρωση της στάσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι, "εάν η υπόθεση εργασίας τελικώς αποδειχθεί πολύ αισιόδοξη, τότε θα εξετάσουμε την όλη υπόθεση".

Οι δηλώσεις του, λίγο πριν μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετίζονται με την απόφαση της ΕΚΤ να επιστρέψει (στα τέλη του 2010) στην τακτική αποδοχής μόνο ομολόγων με αξιολόγηση "Α-" ως εγγυήσεων στις δημοπρασίες παροχής ρευστότητας που πραγματοποιεί.

"Αποπομπή" από αυτό το σύστημα, το οποίο έχει δράσει ως σύστημα "διατήρησης εν ζωή" του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης, θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής μόνο η αξιολόγηση της Moody’s για τη χώρα καλύπτει τις απαιτήσεις της ΕΚΤ. Πριν από τις παραπάνω δηλώσεις του κ. Τρισέ, η ΕΚΤ είχε παραμείνει προσκολλημένη στον κανόνα για αξιολόγηση "Α-".

Επιπρόσθετα, ο κ. Τρισέ απέρριψε με σφοδρότητα την ιδέα που προτάθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ, σχετικά με την αποπομπή χωρών από την ευρωζώνη εάν δεν εφαρμόζουν ορθά τους δημοσιονομικούς κανόνες. "Η ευρωζώνη δεν είναι μία ένωση a la carte. Δημιουργήσαμε την ευρωζώνη για να μοιραστούμε ένα κοινό πεπρωμένο", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι "αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι νομικά αδύνατη".

Παράλληλα, ο κ. Τρισέ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει βοήθεια μέσω έκτακτων δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι "κατάρρευση" της χώρας θα αποτελούσε απειλή για το σύνολο της ζώνης του ευρώ.

Οι δηλώσεις του -που υπογραμμίζουν, εκ νέου, την πίστη του στην περαιτέρω οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης- εκφράστηκαν την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε έκθεση στην οποία κάνει λόγο για την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος λιτότητας, ενώ παράλληλα προέβλεψαν συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κοντά στο 2% φέτος.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v