Οι αγορές αδιαφορούν για το αμερικανικό ΕΣΥ

Οι αγορές αντιμετώπισαν με μάλλον μπλαζέ τρόπο τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ. Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κ. Ομπάμα δεν είναι άλλη από τη μείωση του ελλείμματος.

  • Lex
Οι αγορές αδιαφορούν για το αμερικανικό ΕΣΥ
Οι χρηματιστές αναζητούν με δίψα ειδήσεις. Είναι άρρωστος ο Km Jong-il; Τότε έφτασε η στιγμή να αγοράσουμε μετοχές της Ν. Κορέας. Χάλασε ο καιρός; Τότε ήρθε η ώρα να πουλήσουμε μετοχές λιανικών ομίλων. Όμως, η "ιστορική" ψήφιση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας των ΗΠΑ προσφέρει όλων των ειδών τις επενδυτικές συμβουλές. Υπάρχουν αρκετοί κλάδοι που επηρεάζονται από την όλη υπόθεση και όχι μόνο ο φαρμακευτικός.

Μήπως οι επενδυτές θα πρέπει να τρέξουν να τηλεφωνήσουν στον χρηματιστή τους; Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία πριν φτάσει στο γραφείο του Αμερικανού Προέδρου προς υπογραφή. Χθες (22/3), οι αγορές αντέδρασαν με μάλλον μπλαζέ τρόπο. Μετοχές νοσοκομείων και φαρμακευτικών ενισχύθηκαν, όμως σε γενικότερο επίπεδο δεν υπήρξε και μεγάλη αναταραχή. Άλλωστε, το να περιμένουν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για τις καλές αποδόσεις είναι εκτός σχεδιασμού για αρκετούς επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές σταθερού εισοδήματος αδιαφόρησαν για την υστερία που είχε καταλάβει τους ρεπουμπλικανούς και τους δημοκρατικούς για το όλο θέμα. Όσοι παρακολουθούν τις αγορές ομολόγων γνωρίζουν πολύ καλά ότι το έργο μείωσης του αμερικανικού ελλείμματος (φθάνει στο 1,5 τρισ. δολάρια) θα είναι μία αρκετά δύσκολη υπόθεση για τον κ. Μπαράκ Ομπάμα.

Βέβαια, υπάρχει και το αντεπιχείρημα πως με την ψήφιση του νόμου το Κογκρέσο απέδειξε ότι "μπορεί να δουλέψει καλά" και να φέρει σε πέρας δύσκολες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης του ελλείμματος. Μπορεί να είναι ένα ορθό επιχείρημα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τον κόπο που χρειάζεται για να μειωθεί αυτό το έλλειμμα. Όσο για το ίδιο το νομοσχέδιο, βάσει των εκτιμήσεων, θα "σώσει" περίπου 14 δισ. δολάρια για τους φορολογουμένους σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ποσοστό μόλις 1% του ΑΕΠ.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v