Οι ισχνές προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ

Κατά τον θρησκευτικό ορισμό, 7 χρόνια παχέων αγελάδων ακολουθούν 7 χρόνια ισχνών αγελάδων. Δεδομένου ότι στατιστικά ο κύκλος της ακμής ολοκληρώθηκε πρόσφατα, πόση παρακμή περιμένει την οικονομία των ΗΠΑ;

  • Lex
Οι ισχνές προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ
Επτά χρόνια "παχέων αγελάδων", τα οποία ακολουθούν επτά χρόνια "ισχνών αγελάδων", είναι ο βιβλικός ορισμός για τις οικονομικές περιόδους ακμής και παρακμής. Οπότε, δεν μπορούμε παρά να ρωτήσουμε: πόση λιτότητα περιμένει την αμερικανική οικονομία στη συνέχεια; Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα στην πρόσφατη Ιστορία είναι ότι, παρά την υπερβολική εκτίναξη στις μετοχές και στις αγορές ακινήτων, τα τελευταία επτά χρόνια ήταν μάλλον λιτή περίοδος για την αμερικανική οικονομία.

Από το ναδίρ της ύφεσης 2002, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εθνικής υπηρεσίας οικονομικών ερευνών, μέχρι το ναδίρ 2009, το πραγματικό ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά μέσο όρο μόλις 1,7% τον χρόνο. Η Federal Reserve Bank της Ατλάντας υπολογίζει ότι μόνο αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η πραγματική οικονομία συρρικνώθηκε, προέκυψε επιβράδυνση της ανάπτυξης από ναδίρ σε ναδίρ, μεταξύ όλων των κύκλων μετά το 1933.

Ακόμη πιο ανησυχητική για τις προοπτικές ανάκαμψης, όμως, είναι η πρόσφατη απόκλιση ανάμεσα στην πραγματική κατανάλωση και την ανάπτυξη του εισοδήματος, που είναι επίσης η δεύτερη χειρότερη στην Ιστορία.

Επί επτά χρόνια, η πραγματική δαπάνη αναπτύχθηκε με μέσο όρο 2% τον χρόνο, ενώ το εισόδημα αναπτύχθηκε με τον μισό από αυτόν το ρυθμό. Η σταθερή αποκλιμάκωση στον συντελεστή ατομικής αποταμίευσης κάτω από το -1% το 2008 βοήθησε ώστε να έχουν λίγη δουλειά οι καταστηματάρχες. Σήμερα όμως, η αποταμίευση αυξάνεται και πάλι, ενώ η υψηλή ανεργία κρατά χαμηλά τους μισθούς.

Επιπλέον, στην περίοδο 1991 - 2001, όταν η πραγματική οικονομική ανάπτυξη ήταν σχεδόν διπλάσια σε ρυθμό, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε από το 6% στο σχεδόν 1%. Με τις μελέτες να δείχνουν ότι πτώση του πληθωρισμού μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τόνωση στην παραγωγή, η μεγάλη πτώση του πληθωρισμου από μόνη της βοήθησε την οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Δυστυχώς, ο πληθωρισμός έχει πλέον τιθασευτεί και, αντίθετα, το μεγάλο πρόβλημα είναι η κάμψη τιμών, οπότε αυτό το "τρικ" δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Οπότε, ακόμα και αν η Αμερική πράγματι απολαύσει ανάκαμψη τύπου V, για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη θα πρέπει να δούμε εξαιρετικές επιδόσεις. Όμως, στην τελευταία επταετία, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ ευνοήθηκαν από τις φορολογικές περικοπές, από την πιστωτική επέκταση, τα χαμηλά επιτόκια και από τον πληθωρισμό, καθώς κι από ένα ογκώδες πακέτο μέτρων στήριξης. Ίσως, η αγελάδα δεν έχει αρκετό γάλα για άρμεγμα πλέον.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v