Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ θα εξοστρακίσει την Ελλάδα από ευρωζώνη

Η πιθανή εμπλοκή του ΔΝΤ στη βοήθεια της Ελλάδας δείχνει τον κίνδυνο να εγκαταλείψει η χώρα την ευρωζώνη, δηλώνει οικονομολόγος καθώς φήμες και απόψεις οργιάζουν εν όψει της συνόδου κορυφής.

  • Jane Foley
Το ΔΝΤ θα εξοστρακίσει την Ελλάδα από ευρωζώνη
Η πιθανή εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη βοήθεια προς την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής της θέσης δείχνει τον κίνδυνο να εγκαταλείψει η χώρα την ευρωζώνη, σημειώνει η κ. Jane Foley, research director της Forex.com.

Η κ. Foley δηλώνει ότι για την Ελλάδα η εμπλοκή του ΔΝΤ θα σήμαινε ότι θα προσελκύσει κεφάλαια σε χαμηλότερη τιμή απ’ όσο στην ανοιχτή αγορά. Αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημαίνει το όνειδος της παραδοχής ότι δεν έχει ένα επαρκές σύστημα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών παραβατών.

Η κ. Foley συγκεκριμένα αναφέρει: "Ένα από τα θέλγητρα της συμμετοχής στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση για πολλές χώρες ήταν η ικανότητα να εξυπηρετήσουν το χρέος τους με επιτόκια γερμανικού επιπέδου. Τα ελληνικά επιτόκια είναι αρκετά υψηλότερα από τα γερμανικά, και γι’ αυτό ίσως η Ελλάδα έχει περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει τη συνήθη οδό του ΔΝΤ με υποτίμηση.

Αν και τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα χρηματοδότησης της Ελλάδας ίσως βρίσκονται κοντά σε λύση, η ελληνική περίπτωση καταδεικνύει πόσο ανεπαρκές σύστημα είναι η ΟΝΕ. Επιπλέον, η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Fitch δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική ρωγμή στο σύστημα.

Είναι το χειρότερο σημείο για την ΟΝΕ από τότε που συστάθηκε, κι όμως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι προοπτικές του συστήματος να επιδεινωθούν περαιτέρω, που σημαίνει ότι οπωσδήποτε το ευρώ θα παραμείνει υπό πίεση".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v