Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και εγένετο… συμφωνία για την Ελλάδα!

Οι λεπτομέρειες και τα παρασκήνια της ιστορικής συμφωνίας Γαλλίας - Γερμανίας για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας αλλά και το ουσιώδες «δίχτυ ασφαλείας» της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

  • Quentin Peel, Ben Hall και Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)
Και εγένετο… συμφωνία για την Ελλάδα!
Η Γαλλία και η Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για τις αρχές ενός μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας που δίνει μεγάλο ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά αφήνει τους Ευρωπαίους να δανείσουν τα περισσότερα χρήματα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy και της καγκελαρίου κ. Angela Merkel, η Αθήνα, στην περίπτωση «πολύ μεγάλης δυσκολίας», θα λάβει κοινοπρακτικά διμερή δάνεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη καθώς και τη βοήθεια του ΔΝΤ. Η πλειονότητα των κεφαλαίων θα προέλθει από την ευρωζώνη. Τα δάνεια θα δοθούν με «μη επιδοτούμενα» επιτόκια.

Η βοήθεια θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις που θα κάνουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι η Ε.Ε. θα κρατήσει τον έλεγχο των όρων της διάσωσης. Πάντως η Βρετανία εξασφάλισε τη δέσμευση ότι η συμβολή του ΔΝΤ θα είναι «σημαντική».

Η όποια απόφαση των 16 κρατών της ευρωζώνης για δανεισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ομόφωνη, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας, που ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα βέτο στη Γερμανία.

Εάν χρειαστεί η βοήθεια, τα μέλη της ευρωζώνης θα διαθέσουν δάνεια αναλόγως με το κεφαλαιακό τους μερίδιο στην ΕΚΤ, που σημαίνει ότι η Γερμανία θα κάνει τη μεγαλύτερη εισφορά.

Η συμφωνία ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο γλιτώνει την ευρωζώνη, που βρέθηκε στο χείλος μιας καταστροφικής διαμάχης για το πώς θα βοηθούν τα μέλη με προβλήματα στην αποπληρωμή των χρεών τους.

Επιτείνοντας τις προσπάθειες να ηρεμήσουν οι αγορές, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το σχέδιο αναβάθμισης των απαιτήσεων για τα κατώτερα επίπεδα εγγυήσεων στα τέλη του έτους.

Η ανέλπιστη κίνηση ανακούφισε τις πιέσεις στην Ελλάδα, της οποίας τα ομόλογα θα αποκλείονταν από τους μηχανισμούς ρευστότητας της ΕΚΤ, αν η πιστοληπτική της ικανότητα υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Κάποια από τα πιο ακανθώδη ζητήματα ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο δεν επιλύθηκαν πλήρως με τους όρους της συμφωνίας.

«Τα βασικά δύσκολα σημεία ήταν το πόσο θα πρέπει να ματώσει η Ελλάδα μέχρι να της δοθούν τα διακρατικά δάνεια και πόσο σκληρές θα είναι οι μελλοντικές κυρώσεις», σύμφωνα με αξιωματούχους.

Αν και η κ. Merkel επέμενε ότι θέλει να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ε.Ε. με την εισαγωγή πιο αυστηρών κυρώσεων για τα υπερβολικά ελλείμματα, ως αναγκαία συνθήκη για τη στήριξη δανείου, η συμφωνία αναφέρεται μόνο σε «νομικές τροποποιήσεις».

Το Παρίσι και το Βερολίνο συμφώνησαν να ανατεθεί στον κ. Herman Van Rompuy, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, να σχεδιάσει προτάσεις έως το τέλος του έτους για το πώς θα ενισχυθεί ο συντονισμός της οικονομικής πολιτικής.

Η κ. Merkel ζητούσε να δείξει η Ελλάδα ότι έχει εξαντλήσει όλα τα οικονομικά μέσα, πριν αποταθεί στους εταίρους της στην ευρωζώνη, οι οποίοι τότε θα συμπλήρωναν τα κενά της χρηματοδότησης του ΔΝΤ. Όμως, οι Γάλλοι πρότειναν να είναι η Κομισιόν και η ΕΚΤ που θα θέσουν τους όρους του πακέτου.

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο που παρακολούθησε τις συνομιλίες, το ποσοστό του δανεισμού μπορεί να προέρχεται κατά το ένα τρίτο από το ΔΝΤ και κατά τα δύο τρίτα από την ευρωζώνη.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v