"Ρωγμές" στην αγορά των treasuries

Μετά από μακρά περίοδο σταθερότητας, η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ "ράγισε" την περασμένη εβδομάδα, καθώς η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος έστειλε την απόδοση του 10ετούς επικίνδυνα κοντά στο 4%.

  • Michael Mackenzie (Νέα Υόρκη), David Oakley (Λονδίνο)
Ρωγμές στην αγορά των treasuries
Οι "άγρυπνοι των ομολόγων" έχουν τώρα πράγματι κάθε λόγο να επαγρυπνούν. Έπειτα από μακρά περίοδο σταθερότητας, η αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έδωσε ενδείξεις για ρωγμές την περασμένη εβδομάδα, καθώς η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για νέες εκδόσεις "έστειλε" την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στα υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι τον Ιούνιο.

Επί ένα έτος και πλέον οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι πωλήσεις ομολόγων ρεκόρ από το υπουργείο Οικονομικών δεν συνάδει με τη συντήρηση του yield του 10ετούς ομολόγου κάτω από το 4%. Την περασμένη εβδομάδα, το yield στα 10ετή εκτινάχτηκε από το 3,65 στην αιχμή του 3,92% την Πέμπτη.

Η πτωτική τάση του πληθωρισμού, η αυξητική της ανεργίας, η βουτιά στην αγορά ακινήτων και η πολιτική μηδενικών επιτοκίων της Federal Reserve, σε συνδυασμό με την εξαγορά έως 1.700 δισ. δολ. σε ομόλογα, αποτελούν τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στη συντήρηση των yields κοντά σε ιστορικά χαμηλά.

Αυτήν την εβδομάδα όμως οι διαθέσεις άλλαξαν, καθώς οι αποδόσεις στις νέες εκδόσεις 118 δισ. δολαρίων ήταν πολύ υψηλότερες των αναμενομένων, προκαλώντας μαζικές πωλήσεις στα treasuries.

Ο όρος "άγρυπνοι των ομολόγων" ("bond vigilantes") χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1980, όταν οι επενδυτές ομολόγων ώθησαν τα μακροπρόθεσμα yields υψηλότερα για να υποχρεώσουν τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού. Αυτήν τη φορά οι επενδυτές ομολόγων δεν ανησυχούν τόσο για τον πληθωρισμό, αλλά "τρέμουν" για τα ογκώδη δημοσιονομικά ελλείμματα και την επικείμενη μεγάλη προσφορά εκδόσεων για τη χρηματοδότησή τους.

"Όλοι νομίζαμε ότι θα δούμε αυξήσεις των επιτοκίων εξαιτίας του υψηλότερου πληθωρισμού, αλλά φαίνεται ότι οι άγρυπνοι των ομολόγων απαιτούν υψηλότερα επιτόκια εξαιτίας φόβων για τις εκδόσεις treasury", εξηγεί ο κ. George Goncalves, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Nomura Securities.

Οι ανησυχίες για τις πιστωτικές υποχρεώσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών έχουν έρθει στο επίκεντρο φέτος λόγω της κρίσης που απειλεί την Ελλάδα και άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Το γεγονός ότι τα γερμανικά bunds έχουν καλύτερη εμφάνιση έναντι και των αμερικανικών treasuries και των βρετανικών gilts τους τελευταίους μήνες καταδεικνύει αυτές τις ανησυχίες για το δημόσιο χρέος. Το γερμανικό έλλειμμα είναι πολύ μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ ή της Βρετανίας και ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει χαμηλός.

"Η κρίση στην Ελλάδα βοήθησε να αποκαλυφθεί ότι η κουζίνα των ΗΠΑ, με τα ομοσπονδιακά και πολιτειακά ελλείμματα, είναι γεμάτη κατσαρίδες", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. William O’Donnell, της RBS Securities.

Για την ώρα, άλλες καίριες αγορές όπως το χρηματιστήριο και το δολάριο δεν έχουν επηρεαστεί από την αύξηση στις αποδόσεις, αλλά αυτό ίσως αλλάξει, εάν τα επιτόκια στα 10ετή ενισχυθούν πάνω από το 4% και επίσης αν δεν έχουν καλή υποδοχή οι μεγάλες δημοπρασίες του επόμενου μήνα.

Η Fed ολοκληρώνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αφήνοντας τις αγορές να απορροφήσουν μόνες τους την προσφορά νέων εκδόσεων.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v