Σιδηρομετάλλευμα: Μια αγορά 200 δισ. γεννιέται

Τράπεζες και χρηματιστές "φορτσάρουν" στο νέο σύστημα διατίμησης σιδηρομεταλλεύματος, αναπτύσσοντας μια αγορά ύψους δισεκατομμυρίων σε παράγωγα, ανάλογη των αγορών πετρελαίου, αλουμινίου, άνθρακα.

  • David Oakley και Javier Blas (Λονδίνο)
Σιδηρομετάλλευμα: Μια αγορά 200 δισ. γεννιέται
Τράπεζες και χρηματιστές "φορτσάρουν" για να αξιοποιήσουν το νέο σύστημα διατίμησης σιδηρομεταλλεύματος, αναπτύσσοντας μια αγορά παραγώγων πολλών δισεκατομμυρίων, μια αγορά παρόμοια με άλλων εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο, το αλουμίνιο και ο άνθρακας.

Καθώς το 40 ετών σύστημα αποτίμησης με βάση ετήσιες συμβάσεις αντικαθίσταται με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις σχετικές με την αγορά spot, οι αναλυτές περιμένουν ότι η αγορά swaps σιδηρομεταλλεύματος θα αναπτυχθεί στα 200 δισ. δολ. το 2020 από 300 εκατ. δολ. σήμερα.

"Είναι μια αγορά που έχει όλα τα συστατικά να απογειωθεί", δηλώνει ο κ. Andy Strickland, associate director στην Icap, χρηματιστηριακό οίκο inter-dealer. "Η αγορά παραγώγων σιδηρομεταλλεύματος έχει δυνατότητα ανάπτυξης 20 - 50 φορών. Η ακραία μεταβλητότητα στις τιμές θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών".

Και όπως η εξέλιξη της αγοράς παραγώγων πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και άλλων εμπορευμάτων στην τελευταία 10ετία, οι τράπεζες και οι χρηματιστές ελπίζουν να ευνοηθούν καθώς αναπτύσσεται μια αγορά που δίνει τη δυνατότητα στους κερδοσκόπους να στοιχηματίσουν στην πορεία των τιμών σιδηρομεταλλεύματος. Η αγορά παραγώγων θα δώσει επίσης τη δυνατότητα σε παραγωγούς και καταναλωτές να καλύψουν τις θέσεις τους πιο εύκολα στη φυσική αγορά εμπορευμάτων, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους τιμών.

Καθώς η σπουδαιότητα της φυσικής αγοράς spot του σιδηρομεταλλεύματος αναπτυσσόταν, τα παράγωγα προέκυψαν το 2008, με την Deutsche Bank και την Credit Suisse να εισάγουν swaps σιδηρομεταλλεύματος. Έκτοτε έχουν ακολουθήσει κι άλλες τράπεζες, μεταξύ των οποίων η "ναυαρχίδα" των εμπορευμάτων Morgan Stanley, καθώς και brokers όπως η London Dry Bulk, η Freight Investor Services και η Icap.

Οι παρατηρητές περιμένουν ότι κι άλλες τράπεζες όπως η Barclays Capital, η Citigroup, η Goldman Sachs και η JP Morgan θα αναμιχθούν όλο και περισσότερο στην αγορά swaps σιδηρομεταλλεύματος.

Τραπεζίτες αναφέρουν ότι το σύστημα διατίμησης είναι σημαντική εξέλιξη που θα ενθαρρύνει περισσότερες εταιρίες να καλυφθούν με hedging. Ειδικά οι μικρές εταιρίες εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος είναι πιθανόν να κάνουν hedging στην παραγωγή τους για να εξασφαλίσουν ευκολότερα χρηματοδότηση, ενώ ορισμένες χαλυβουργίες μπορεί να κάνουν hedging στο κόστος εισαγωγής πρώτης ύλης.

Εφόσον υλοποιηθούν οι παραπάνω προβλέψεις, θα έχουν μια κατάσταση παρόμοια με την αγορά πετρελαίου, όπου οι πετρελαϊκές, τα διυλιστήρια και οι καταναλωτές, όπως οι αεροπορικές εταιρίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καλύπτουν με hedging την έκθεσή τους στις ευμετάβλητες τιμές.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v