Οι αιτίες για το sell-off των ελληνικών ομολόγων

Ισχυρό sell-off καταγράφηκε στο 7ετές ομόλογο που εξέδωσε η Ελλάδα μία μόλις μέρα μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας του. Οι αγορές δεν έχουν, ακόμη, πειστεί για την ικανότητα της χώρας να μειώσει το έλλειμμά της.

  • David Oakley (Λονδίνο) & Kerin Hope (Αθήνα)
Οι αιτίες για το sell-off των ελληνικών ομολόγων
Αντιμέτωπα με sell-off βρέθηκαν την Τρίτη τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική υγεία της χώρας επέστρεψαν στο προσκήνιο.

"Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μεγάλα προβλήματα", τόνισε κορυφαίος τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι "η έκδοση του κοινοπρακτικού ομολόγου ήταν απογοητευτική. Οι επενδυτές εξακολουθούν να μην έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και προετοιμάζονται να αγοράσουν ομόλογα με υψηλότερα yields".

Παρά τη σιωπηρή συμφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, οι επενδυτές φοβούνται ότι η Γερμανία θα αρνηθεί να προσφέρει βοήθεια προς την Ελλάδα εάν η χώρα δεν κατορθώσει να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος.

Η Ελλάδα οφείλει να αντλήσει 35 δισ. ευρώ φέτος για να αποφύγει το ενδεχόμενο να βρεθεί σε ανάγκη να ζητήσει βοήθεια. Μέχρι στιγμής έχει πουλήσει ομόλογα αξίας 18 δισ. ευρώ.

Τα yields για το 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε τη Δευτέρα άγγιξαν το 6,30%, δηλαδή υπήρξε ισχυρό sell-off, ενώ τα spreads έφθασαν στο 3,5%.

Η αναπάντεχη επανέκδοση 20ετούς ομολόγου από την Ελλάδα κατόρθωσε να αντλήσει μόλις 390 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. ευρώ που προσφέρονταν στους επενδυτές. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, το yield για το συγκεκριμένο ομόλογο έφθασε στο 6%.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς δέχτηκε πλήγμα καθώς η πρόσφατη έκδοση προσέλκυσε λιγότερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι οι προηγούμενες. Επιπρόσθετα, τα ξένα funds δεν εμφανίστηκαν και τόσο πρόθυμα να προχωρήσουν σε αγορές.

Οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 57% της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, έναντι 61% και 77% για τις δύο προηγούμενες εκδόσεις, ενός 5ετούς και ενός 10ετούς ομολόγου.

"Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεγάλη επιτυχία. Εξακολουθούμε, πάντως, να ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των spreads", τόνισε ο κ. Πλάτων Μονοκρούσσος, αναλυτής της EFG Eurobank.

Οι Έλληνες αναλυτές ευελπιστούν ότι τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία θα ανακοινωθούν εντός του Απριλίου, θα δείξουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4%.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v