Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Καμία δικαιολογία πια για την Ελλάδα

Η Ευρώπη, τελικώς, στηρίζει με ξεκάθαρο τρόπο την Ελλάδα. Αυτό αναμένεται να ευχαριστήσει τις αγορές. Ταυτόχρονα όμως, η χώρα δεν έχει καμία δικαιολογία. Οφείλει να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα λιτότητας.

Lex: Καμία δικαιολογία πια για την Ελλάδα
Η ζωή με κοινό νόμισμα έχει χτυπήσει σημαντικά τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Ο παλιός κανόνας "μη διάσωσης" παραμερίστηκε σιωπηρά για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προσφέρουν 30 δισ. ευρώ στην χτυπημένη από το υψηλό χρέος Ελλάδα, με το ΔΝΤ να προσφέρει, εάν χρειαστεί, επιπλέον κεφάλαια. Τα μετρητά δεν χρειάζονται άμεσα. Θα χρησιμοποιηθούν μόνο εάν η Ελλάδα ξεμείνει από τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μόνη το χρέος της. Όμως, υπάρχει συμφωνία και ως εκ τούτου το να αντλήσει η χώρα τα επιπλέον 35 δισ. ευρώ που χρειάζεται για φέτος μοιάζει πιο εύκολο.

Επιπρόσθετα, οι αγορές θα είναι ευχαριστημένες καθώς οι όροι του πακέτου βοήθειας είναι ξεκάθαροι. Άλλωστε, την Παρασκευή, καθώς διαφαινόταν ότι η συμφωνία ήταν κοντά, οι μετοχές κατέγραψαν ράλι, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 1% έναντι του δολαρίου. Τα yields στα 3ετή ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν κατά 50 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο 7%. Καθώς το επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα για το δάνειο βρίσκεται στο 5%, τα yields αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν περισσότερο.

Όμως, ο δημοσιονομικός εφιάλτης της Ελλάδας δεν έχει τελειώσει. Άλλωστε, το χρέος της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ. Τώρα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προσπαθεί να πείσει τα 11 εκατ. Έλληνες για την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας.

Μεταξύ των μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος από το 13% του ΑΕΠ στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος είναι και η μείωση κατά 10% των μισθών στον δημόσιο τομέα. Είναι ένα ιδιαίτερα πικρό χάπι, για να το καταπιεί κανείς εύκολα. Όμως τα πλεονεκτήματα είναι ξεκάθαρα. Η Ιρλανδία, η οποία προχώρησε σε ανάλογα μέτρα λιτότητας πέρυσι, είδε τα spreads των ομολόγων της να υποχωρούν στις 150 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με τα γερμανικά bunds. Μόλις πριν από έξι μήνες το επίπεδο των spreads για τα ελληνικά ομόλογα ήταν ανάλογο, αλλά από τότε έως σήμερα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί.

Προκειμένου τα spreads να επιστρέψουν σε επίπεδα στα οποία θα είναι πιο εύκολο να είναι διαχειρίσιμαη Ελλάδα  θα πρέπει να θέσει σε τάξη τα του οίκου της. Με δεδομένη και την ύπαρξη του πακέτου στήριξης, δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v