Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικανοποιημένες οι αγορές με τα 30 δισ. για Ελλάδα

To πακέτο διάσωσης 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα πρόσφερε ανακούφιση στις αγορές, καθώς "κλείνει τρύπες" στο ευρωσχέδιο - αν και συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτήματα που ίσως απαντηθούν στη σημερινή δημοπρασία.

  • FT reporters
Ικανοποιημένες οι αγορές με τα 30 δισ. για Ελλάδα
To πακέτο διάσωσης ύψους 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα πρόσφερε ανακούφιση στις αγορές, καθώς "κλείνει τρύπες" στο σχέδιο διάσωσης από την ευρωζώνη, αν και κάποια ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν - όπως το πώς θα τεθεί σε ισχύ καθώς και το πότε ενδεχομένως θα ξεκινήσει.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι η σχέση ανάμεσα στο πακέτο της ευρωζώνης και ένα δανειστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ συνάντησαν Έλληνες αξιωματούχους για να συζητήσουν τη συμβολή του ΔΝΤ, που υπολογίζεται στα 15 δισ. ευρώ, καθώς και τα "ανταλλάγματα" που θα δώσει η Αθήνα για τη στήριξη.

Οι αξιωματούχοι είπαν λίγα για τη συνάντηση. Αντί αυτού, περιμένουν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των ελληνικών ομολόγων, σήμερα Τρίτη, καθώς αυτά ίσως καθορίσουν κατά πόσον η Αθήνα θα ζητήσει να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα σύντομα, ίσως και σήμερα, όπως δήλωσε στέλεχος της Κομισιόν. "Είναι ένα πρώτο τεστ", είπε.

Ο κ. Morris Goldstein, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η γραμμή ανάμεσα στις ευθύνες που προκύπτουν από τη συνθήκη παραμένει ασαφής. Τονίζει ότι οι χώρες της ευρωζώνης δείχνουν να αναζητούν συνέχεια τρόπους να ελαχιστοποιήσουν την ανάμιξη του ΔΝΤ, προτιμώντας να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα διμερή δάνεια, τα οποία θα κοστίσουν περισσότερο από τον χαμηλότοκο δανεισμό του ΔΝΤ.

Στις διασώσεις στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη το 2008 και το 2009 η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη συνεισέφεραν στα "πακέτα", αλλά τις συνθήκες του δανεισμού και τις αποφάσεις για τις διανομές των τμηματικών αποδόσεων κεφαλαίων τις καθόριζε το ΔΝΤ.

Ένα άλλο ερώτημα είναι τι συνιστά την "έσχατη ανάγκη", την απαραίτητη συνθήκη για το πακέτο διάσωσης της ευρωζώνης. Οι απόψεις εδώ διίστανται. Η γαλλική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει ήδη στα όριά της όσον αφορά στην αναχρηματοδότηση του χρέους της.

Γερμανοί αξιωματούχοι υπονοούν ότι θα περιμένουν "να πάθει ζημιά" η Ελλάδα στις αγορές, πριν αποφασιστεί η στιγμή απόδοσης των κεφαλαίων.

Τα κορυφαία στελέχη των κομμάτων συνασπισμού της γερμανικής κυβέρνησης στήριξαν τη συμφωνία της Κυριακής. Ο κ. Volker Wissing, πρόεδρος της πανίσχυρης οικονομικής επιτροπής της Βουλής, δήλωσε στους "F.T." ότι το φιλελεύθερο δημοκρατικό κόμμα "θα βοηθήσει δημιουργικά" την κυβέρνηση στην προσπάθεια εφαρμογής της συμφωνίας.

"Πιστεύω ότι οι επικρίσεις (στελεχών του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος) για το επιτόκιο είναι υπερβολικές. Το επιτόκιο είναι στο 5,3% για ένα τριετές πρόγραμμα, κοντά στο 5,5% που πληρώνει η Αθήνα για τα ομόλογα ανάλογης λήξης".

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v