Το αμφίβολο μέλλον του δολαρίου

Το διευρυμένο έλλειμμα των ΗΠΑ είναι δυνατός πονοκέφαλος για τους επενδυτές. Πονοκέφαλος ικανός να πλήξει την πορεία του δολαρίου. Οι δυναμικές στις αγορές συναλλάγματος έχουν αλλάξει δραματικά.

  • Lex
Το αμφίβολο μέλλον του δολαρίου
Για χρόνια το δολάριο ήταν μία καλή επένδυση σε περιόδους υποχώρησης της διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Όταν εφαρμοζόταν ο κανόνας του risk on, δηλαδή όταν οι επενδυτές αισθάνονταν αισιόδοξοι για το μέλλον των αγορών, τότε το δολάριο υποχωρούσε. Όταν περνούσαμε περιόδους risk off, το δολάριο ενισχυόταν.

Βάσει αυτής της δυναμικής, το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10ετιών και σημείωσε ράλι όταν έφτασε η ύφεση. Όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η πορεία του δεν είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένη με τη διάθεση ή όχι για ανάληψη ρίσκου. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου έχει ενισχυθεί, παρότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου ακολουθεί πορεία ανάκαμψης. Πρόκειται για μία κατάσταση που έχει αρκετούς κινδύνους.

Ισχυρά στοιχεία για την αγορά εργασίας και τη μεταποίηση δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο διπλής ύφεσης. Επίσης, ο χαμηλός πληθωρισμός δείχνει πως τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα. Ακόμη και εάν η Fed βγει από τα έκτακτα μέτρα στήριξης νωρίτερα απ’ όσο υπολογίζουν οι αγορές, οι "ταύροι" υπέρ του δολαρίου επιμένουν ότι θα σημειωθεί εισροή βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Προσθέτουν, δε, ότι, εάν υπάρξει μία ακόμη περίοδος αποφυγής ανάληψης ρίσκου, τότε το δολάριο θα επωφεληθεί αφού οι επενδυτές θα προτιμήσουν "την ποιότητα".

Με την κρίση στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μία νέα δυναμική. Καθώς οι ανησυχίες της υφηλίου αφορούν στην ευρωζώνη, κατάσταση κακή για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, το δολάριο ανακάμπτει. Με αυτόν τον τρόπο εξηγείται και το σκαμπανέβασμα του νομίσματος την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανακουφισμένοι ότι η Ελλάδα θα διασωθεί και το δολάριο υποχώρησε. Κατόπιν, άρχισαν εκ νέου να ανησυχούν και το δολάριο ανέκαμψε.

Όμως, σε μακροχρόνιο ορίζοντα το δολάριο εξακολουθεί να προκαλεί πονοκέφαλο στους επενδυτές, με δεδομένο και το τεράστιο έλλειμμα των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια, δε, του τελευταίου ράλι του αμερικανικού νομίσματος, αποκαλύφθηκε ότι η Ρωσία και η Κίνα μείωσαν την έκθεσή τους σε αμερικανικά ομόλογα. Την επόμενη φορά μία μεγάλη στροφή προς διάθεση μη ανάληψης ρίσκου θα πλήξει το δολάριο.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v