Επενδυτές στα... καταφύγια

Οι τιμές του χρυσού αναρριχήθηκαν σε ιστορικό ρεκόρ, με «τρελή» ζήτηση και στη φυσική αγορά -κυρίως από Γερμανία, Ελβετία, Βόρειο Αμερική- λόγω φόβων για τη μεταβλητότητα στις αγορές αλλά και υπό την απειλή πληθωρισμού.

  • Javier Blas και Jack Farchy (Λονδίνο), James Wilson (Φρανκφούρτη)
Επενδυτές στα... καταφύγια
Οι τιμές του χρυσού αναρριχήθηκαν σε ιστορικό ρεκόρ καθώς η ζήτηση εκτινάχτηκε στα υψηλότερα επίπεδα από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, εξαιτίας της μεταβλητότητας στις αγορές της Ευρώπης.

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο εκτινάχτηκε πάνω από τα 1.230 δολ. ανά ουγκιά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου σε ευρώ επίσης «χτύπησαν» ιστορικά υψηλά στα 969 ευρώ ανά ουγκιά, με άνοδο σχεδόν 26% από την αρχή του έτους.

Traders και dealers νομισμάτων δηλώνουν ότι η τάση αγορών ήταν ιδιαίτερα ισχυρή από τους Γερμανούς και Ελβετούς επενδυτές. Στη Φρανκφούρτη, οι πωλητές χρυσού δηλώνουν ότι η ζήτηση από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είναι 3 με 4 φορές υψηλότερη από τα συνήθη επίπεδα. Η αύξηση φαίνεται ότι καθρεφτίζει τις ανησυχίες στη Γερμανία για τις πιθανές πληθωριστικές πιέσεις από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, στον απόηχο της ελληνικής κρίσης χρεών.

Ο κ. Michael Kramer, πρόεδρος της Manfra, Tordella & Brookes, μεγάλου οίκου διαπραγμάτευσης νομισμάτων με έδρα στη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Η ζήτηση είναι τεράστια στο εξωτερικό. Η περισσότερη προέρχεται από τη Γερμανία». Ο κ. Edel Tully, στρατηγικός αναλυτής πολύτιμων μετάλλων της UBS στο Λονδίνο, πρόσθεσε: «Η ζήτηση για νομίσματα είναι τόσο έντονη, ώστε η προσφορά με δυσκολία αντεπεξέρχεται».

Η UBS, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες πολύτιμων μετάλλων, δήλωσε ότι στα desks χρυσού στη Γενεύη και στη Ζυρίχη επικρατεί η μεγαλύτερη ζήτηση για νομίσματα και μικρές ράβδους από το 2008, από την περασμένη Πέμπτη, όταν οι αγορές επλήγησαν από τους φόβους ντόμινο της κρίσης στην ευρωζώνη.

Το νομισματοκοπείο της Αυστρίας έχει πουλήσει 108.000 ουγκιές χρυσά νομίσματα «Φιλαρμονική Βιέννης» τις τελευταίες εβδομάδες, από 89.100 ουγκιές που είχε πουλήσει στο α΄ τρίμηνο του έτους. Η κ. Kerry Tattersall, marketing director στο νομισματοκοπείο της Αυστρίας, που πωλεί το διάσημο νόμισμα «Φιλαρμονική Βιέννης», δήλωσε ότι στις εγκαταστάσεις παράγουν νομίσματα με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό.

Εκτός της ευρωζώνης, οι dealers αναφέρουν ότι η ζήτηση είναι επίσης εύρωστη στη Βόρειο Αμερική.

Η κτήση exchange traded funds χρυσού με αντίκρισμα στη φυσική αγορά κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς σε ορισμένα ETFs την περασμένη εβδομάδα εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες εισροές σε έναν χρόνο και πλέον.

Οι διεθνείς επενδυτές στρέφονται όλο και περισσότερο στον χρυσό από το 2008 και έπειτα. Το κίτρινο μέταλλο κατά παράδοση έχει καλή εμφάνιση σε καιρούς οικονομικής δυσκολίας ή όταν υποχωρεί το δολάριο.

Οι διεθνείς επενδυτές, με «οδηγούς» τους Αμερικανούς, πέρυσι αγόρασαν το ρεκόρ των 228,5 τόνων χρυσού με τη μορφή νομισμάτων, έναντι 77,4 τόνων το 2000, σύμφωνα με την GFMS, την κορυφαία συμβουλευτική πολύτιμων μετάλλων με έδρα στο Λονδίνο.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v