Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ευρωπαϊκός πόλεμος κατά των hedge funds

Τα νέα μέτρα για εποπτεία hedge funds και private equity groups ψηφίζονται από την Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα. " Ξερό όχι" στην έκκληση της Βρετανίας για αναβολή της εφαρμογής από Παρίσι και Βερολίνο.

  • FT Reporters*
Ο ευρωπαϊκός πόλεμος κατά των hedge funds
Οι χώρες της Ε.Ε., με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, προτίθενται να προωθήσουν τους αμφιλεγόμενους νέους κανόνες εποπτείας των hedge funds την επόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα απέρριψαν πρόταση της Βρετανίας να τεθεί το όλο θέμα σε ψηφοφορία στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός ότι το Παρίσι και το Βερολίνο αρνήθηκαν να καθυστερήσουν την έγκριση των νέων κανόνων, στους οποίους η Βρετανία είναι πλήρως αντίθετη, αποτελεί ένα σαφές πλήγμα για τη νέα κυβέρνηση του κ. David Cameron.

Βρετανοί διπλωμάτες προσπάθησαν να πείσουν, την Τετάρτη, το Παρίσι και το Βερολίνο ότι η νέα βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. που πραγματοποιείται την επόμενη Τρίτη.

Όμως, τόσο ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Nicolas Sarkozy όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Angela Merkel είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν νέους κανόνες στον τρόπο λειτουργίας τόσο των hedge funds όσο και των private equity groups, δύο κλάδους τους οποίους κατηγορούν ως υπεύθυνους για τη χρηματοοικονομική κρίση.

Η κ. Elena Salgado, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται στην προεδρία της Ε.Ε., ξεκαθάρισε ότι οι ομόλογοί της δεν πρόκειται να δεχτούν να υπάρξει και νέα καθυστέρηση.

«Διαθέτουμε σαφή πλειοψηφία», τόνισε η κ. Salgado σε συνέντευξή της στους «Financial Times». «Υπάρχει σαφής πλειοψηφία χωρών οι οποίες επιθυμούν να εγκρίνουν τους νέους κανόνες. Σαφώς έπειτα από αυτό θα υπάρξει διάλογος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως έχουμε αποφασίσει να το προωθήσουμε», ξεκαθάρισε. Από την πλευρά του κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Θα το θέσουμε σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα».

Θεωρείται δεδομένο ότι η Βρετανία θα χάσει την ψηφοφορία και ο κ. Cameron θα αναγκαστεί να «καταπιεί» τους νέους κανόνες για hedge funds και private equity groups.

Το λονδρέζικο City έχει χαρακτηρίσει τα εν λόγω μέτρα «εξαιρετικά βαριά». Άλλωστε το Λονδίνο είναι η έδρα των περισσότερων ευρωπαϊκών private equity groups και του 80% των ευρωπαϊκών hedge funds.

Η νέα οδηγία της Ε.Ε. ανησυχεί και τις ΗΠΑ, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Timothy Geithner να στέλνει επιστολή σε Ευρωπαίους αξιωματούχους τον Μάρτιο υποστηρίζοντας ότι οι νέες οδηγίες της Ε.Ε. μπορούν να προκαλέσουν «κόντρα» και να δημιουργήσουν ένα διόλου φιλικό περιβάλλον για τα hedge funds που δεν έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη.

«Οι Αμερικανοί μάλλον μαϊμουδίζουν», υποστήριξε πηγή πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις. «Υπάρχει η αίσθηση στην Ευρώπη ότι εάν εμείς προχωρήσουμε πρώτοι και θέσουμε νέους κανόνες, τότε εκ των πραγμάτων, λίγο αργότερα, το ίδιο θα πράξουν και οι ΗΠΑ».

Βάσει των νέων κανόνων, οι επικεφαλής hedge funds και private equity groups θα δεχτούν πιέσεις προκειμένου να μειώσουν τη μόχλευση που χρησιμοποιούν, θα πρέπει να καταθέτουν σε τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία που αφορούν στην πορεία των χαρτοφυλακίων τους και θα υποχρεωθούν να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Παράλληλα, τα νέα μέτρα αποτελούν ένα «πικρό χάπι» που άφησε πίσω του ο κ. Gordon Brown προκειμένου να το καταπιεί η νέα βρετανική κυβέρνηση. Ο κ. Brown είχε κατορθώσει να πείσει την ισπανική προεδρία να αναβάλει την προώθηση των νέων κανόνων έως τις βρετανικές εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σαφώς το όλο θέμα θα αποτελέσει το πρώτο τεστ του τρόπου με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί με την Ε.Ε. η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας. Ο κ. Cameron έχει υποστηρίξει ότι δεν προτίθεται να «τσακωθεί» με την Ένωση, παρά τον ευρωσκεπτικισμό που επικρατεί στο κόμμα του. Παρά ταύτα, τόσο ο κ. Sarkozy όσο και η κ. Merkel δεν τον εμπιστεύονται απόλυτα.

Αξιωματούχος στο Παρίσι υποστήριξε ότι ο κ. Sarkozy επιθυμεί τα νέα μέτρα να «περάσουν» την Τρίτη και να εμφανιστούν ως μία κοινή γαλλογερμανική προσπάθεια. Το Βερολίνο και το Παρίσι επιθυμούν η Ένωση να σκληρύνει τους κανόνες εποπτείας και να πατάξει τους κερδοσκόπους.

* Επιπλέον ρεπορτάζ από τους George Parker & Sam Jones (Λονδίνο), Victor Mallet (Μαδρίτη), Quentin Peel (Βερολίνο), Joshua Chaffin (Βρυξέλλες) και Ben Hall (Παρίσι).
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v