Σε κλοιό εποπτείας οι αμερικανικές τράπεζες

Εκ βάθρων αλλαγές στους κανόνες τραπεζικής εποπτείας πέρασε η αμερικανική Γερουσία, ανοίγοντας τον δρόμο για μεταρρύθμιση. Τα σημεία-κλειδιά και οι αντιδράσεις των εταιριών, που μιλούν για "άδικη επίθεση".

  • Tom Braithwaite (Ουάσινγκτον)
Σε κλοιό εποπτείας οι αμερικανικές τράπεζες
Η αμερικανική Γερουσία "πέρασε" την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των εποπτικών κανόνων, δίνοντας τη δυνατότητα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα να πιέσει τις μεγάλες τράπεζες να προχωρήσουν και αυτές σε αναδιάρθρωση.

Ο κ. Chris Dodd, γερουσιαστής του δημοκρατικού κόμματος και υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του καθώς τέσσερις ρεμπουπλικανοί ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης και το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε 59 ψήφους υπέρ και 39 κατά. Σημειώνεται ότι δύο γερουσιαστές του δημοκρατικού κόμματος καταψήφισαν την πρόταση.

Η νέα νομοθεσία -η βασική αντίδραση στη χρηματοοικονομική κρίση- απαγορεύει στις τράπεζες να συμμετέχουν σε proprietary trading, προχωρά στη δημιουργία υπηρεσίας προστασίας των καταναλωτών, της οποίας βασική ευθύνη είναι η εποπτεία στις πωλήσεις πιστωτικών προϊόντων, και παράλληλα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρά σε "κατάσχεση" κάποιου χρηματοοικονομικού ομίλου που θεωρείται συστημικά σημαντικός.

Τα μέλη του Κογκρέσου καλούνται πλέον να ενώσουν τις δύο διαφορετικές προτάσεις που έχουν ψηφίσει η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και η Γερουσία ψήφισαν ιδιαίτερα σημαντικές προτάσεις, οι οποίες προστατεύουν τον καταναλωτή, μειώνουν την ανάληψη ρίσκου των μεγάλων τραπεζών και ταυτόχρονα ξεκαθαρίζουν τι σημαίνει για μία τράπεζα ότι είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί να καταρρεύσει", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner σε ανακοίνωσή του.

"Καθώς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, ανυπομονώ να συνεργαστώ τόσο με τη Βουλή όσο και με τη Γερουσία προκειμένου να εφαρμόσουμε μία λογική και ορθή μεταρρύθμιση, που θα ενδυναμώσει το χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ και θα στηρίξει την ικανότητά μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια οικονομία", προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός.

Όπως είναι φυσικό, οι τραπεζίτες εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις. "Αρκετές από τις αρνητικές απόψεις που εκφράστηκαν δεν συνδέονται στο ελάχιστο με την κρίση. Παρά τις δηλώσεις ότι πρόκειται για έναν νόμο που δημιουργήθηκε για να χαλιναγωγήσει τη Wall Street, ουσιαστικά θα βλάψει τις παραδοσιακές τράπεζες της Main Street, οι οποίες δεν είχαν καμία συμμετοχή στην κρίση και επομένως θα μειώσει τη δυνατότητά τους να στηρίζουν την οικονομία", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ed Yingling, επικεφαλής της American Bankers Association.

Έντεκα μήνες μετά την κατάθεση των προτάσεων, ο κ. Ομπάμα βρίσκεται πλέον μόλις ένα βήμα πριν από τη δεύτερη μεγάλη προσπάθεια μεταρρύθμισης, με δεδομένη την αντίστοιχη αναδιάρθρωση του υγειονομικού συστήματος των ΗΠΑ.

"Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε τις τράπεζες, αλλά να προστατέψουμε την οικονομία και τους Αμερικανούς από κρίσεις όπως αυτή του περασμένου έτους", τόνισε ο κ. Ομπάμα και πρόσθεσε πως "προχωρήσαμε ένα βήμα πιο κοντά στο να επιτύχουμε τον στόχο μας".

-- Τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης

Προστασία των καταναλωτών: Δημιουργείται η Consumer Financial Protection Bureau, η οποία θα αποτελεί τμήμα της Fed, αλλά θα δρα ανεξάρτητα από αυτήν. Θα εποπτεύει τις πωλήσεις στεγαστικών δανείων, πιστωτικών καρτών και άλλων πιστωτικών προϊόντων. Τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί ανησυχούν ότι θα επιβληθούν ιδιαίτερα σκληρά στάνταρτ, πιθανές απαγορεύσεις για συγκεκριμένα πιστωτικά προϊόντα.

Παράγωγα: Οι συναλλαγές παραγώγων Over-The-Counter θα περνούν μέσα από ειδικούς και θεσμοθετημένους οργανισμούς εκκαθάρισης αλλά και μέσω ηλεκτρονικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια. Εξαιρούνται εταιρίες που δεν ανήκουν στον χρηματοοικονομικό κλάδο και χρησιμοποιούν τα παράγωγα ως προστασία (hedge) εναντίον κινδύνων. Οι τράπεζες θα πρέπει να καταστήσουν ανεξάρτητες εταιρίες τα dealing room παραγώγων.

Επιτροπή διάσπασης: Η κυβέρνηση θα μπορεί να κατάσχει και να προχωρά σε εκκαθάριση μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους, σε περίπτωση όπου αυτοί βρίσκονται προ της κατάρρευσης και αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Θα έχει τη δυνατότητα να διώχνει μετόχους αλλά και διοίκηση. Η αποπληρωμή των πιστωτών θα γίνεται από την κυβέρνηση, όμως με κεφάλαια που θα προέρχονται από ειδικούς φόρους στις τράπεζες. Η επιτροπή δημιουργείται για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά που συνέβησαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Εποπτεία συστημικού ρίσκου: Το Financial Stability Oversight Council, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών, θα παρακολουθεί τις εταιρίες που θεωρούνται συστημικά σημαντικές και την αγορά για να ανακαλύψει "φούσκες". Οι εταιρίες που θεωρούνται συστημικά σημαντικές θα υπόκεινται σε σκληρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας και μόχλευσης και θα είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν μία "εν ζωή διαθήκη" ("living will"), στην οποία θα εξηγούν λεπτομερώς πώς θα κινηθούν σε περίπτωση που χρεοκοπήσουν.

Ο κανόνας Volcker: Οι τράπεζες που βασίζουν τη λειτουργία τους στα καταθετικά προϊόντα θα πρέπει να καταστήσουν ανεξάρτητες εταιρίες τις μονάδες proprietary trading και να προχωρήσουν σε πώληση των μεριδίων που κατέχουν σε hedge funds και private equity groups. Η συγκεκριμένη διάταξη "δανείστηκε" το όνομα του πρώην επικεφαλής της Fed, Paul Volcker, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να συμμετέχουν "σε δραστηριότητες που θυμίζουν καζίνο", την ίδια στιγμή που επωφελούνται από τη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία εγγυάται τις καταθέσεις τους.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v