Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα: Μόνιμος σύντροφος των αγορών

Οι αγορές μοιάζουν με ένα... jumbo jet έτοιμο για ανώμαλη προσγείωση. Οι επενδυτές μοιάζουν να φοβούνται τα πάντα, από την κρίση χρέους στην Ευρώπη έως την "επικίνδυνη" στροφή των εποπτικών αρχών.

  • Lex
Μεταβλητότητα: Μόνιμος σύντροφος των αγορών
Εάν οι αγορές ήταν Jumbo jet, τότε όλα τα φώτα στο πιλοτήριο θα αναβόσβηναν και ο πιλότος θα αναζητούσε λύσεις στο φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσεως. Αφού ανέκαμψαν δυναμικά από τα χαμηλά όπου είχαν βρεθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, αρχίζουν να εμφανίζουν εκ νέου σημάδια έντονου άγχους. Οι δείκτες μεταβλητότητας ενισχύονται για όλες τις μορφές επενδύσεων. Το ίδιο ισχύει και για τον φόβο των επενδυτών, όπως αποδεικνύει και η συνεχιζόμενη διεύρυνση των spreads μεταξύ των γερμανικών κρατικών ομολόγων και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών. Τα επιτόκια Libor δέχονται πιέσεις, καθώς ακόμη και οι πιο ισχυρές τράπεζες ανακαλύπτουν ότι το κόστος δανεισμού τους συνεχώς αυξάνει.

Με δεδομένη την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, υποτίθεται ότι τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα θα ενίσχυαν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Όμως, οι μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 12% σε σύγκριση με τα μέσα Απριλίου. Οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων έχουν μειωθεί. Τα 10ετή ισπανικά ομόλογα έχουν ενισχυθεί άνω του 4% και το spread τους φτάνει στις 137 μονάδες βάσης. Το τριμηνιαίο επιτόκιο Libor σε δολάρια βρίσκεται κοντά στις 50 μονάδες βάσης, δηλαδή είναι διπλάσιο σε σύγκριση με τις αρχές του έτους.

Βέβαια, δεν είναι στα ύψη όπου βρισκόταν μετά την κατάρρευση της Lehman. Όμως, οι αγορές δεν δέχονται καθόλου καθησυχαστικά μηνύματα. Το ένα εξ αυτών είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες βιάστηκαν να αποσύρουν μέρος των έκτακτων μέτρων. Οι τράπεζες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να δανειστούν σε δολάρια. Εξαιτίας και αυτού η Fed ξεκίνησε εκ νέου τις δημοπρασίες swap δολαρίων με την ΕΚΤ. Το άλλο μήνυμα έγκειται στην κρίση χρέους στην Ευρώπη και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο αξιόχρεων χωρών αλλά και τραπεζών.

Κατόπιν, έρχεται -έστω και ως υπόνοια- ο φόβος για συνεργασία των εποπτικών αρχών ανά την υφήλιο. Η αντίδραση στη γερμανική απαγόρευση του naked short-selling ήταν πολύ αρνητική. Αυτή η κίνηση απέδειξε πόσο απρόβλεπτες μπορεί να καταστούν οι εποπτικές αρχές. Η Citigroup εκτιμά ότι το Libor σε δολάρια μπορεί να φτάσει στις 150 μονάδες βάσης, εντός των επόμενων επτά μηνών. Μάλλον ήρθε η ώρα να δέσουμε γερά τις ζώνες ασφαλείας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v