Οι εταιρίες "αρπάζουν" τα χαμηλά επιτόκια swap

Μολονότι δεν σκοπεύουν να αντλήσουν κεφάλαια άμεσα, οι ευρωπαϊκές εταιρίες εκμεταλλεύονται τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια swap, ώστε να προστατευθούν από τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων.

  • Jennifer Hughes
Οι εταιρίες αρπάζουν τα χαμηλά επιτόκια swap
Οι ευρωπαϊκές εταιρίες εκμεταλλεύονται τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια swap για να προστατευθούν από τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων.

Η αύξηση στην ζήτηση για τον εν λόγω διακανονισμό, προκύπτει μολονότι η αγορά εκδόσεων εταιρικών ομολόγων έχει «στεγνώσει», γεγονός που δείχνει ότι οι treasurers προτιμούν να πληρώσουν ένα premium έναντι των φθηνότερων κυμαινόμενων επιτοκίων, προκειμένου να κλειδώσουν σε υψηλότερα –αλλά σε ιστορικό χαμηλό- σταθερά επιτόκια, μολονότι δεν σκοπεύουν να αντλήσουν κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους περίπου.

«Η αγορά έχει, αν μη τι άλλο, αντιμετωπίσει αύξηση στην δραστηριότητα, παρά την μεταβλητότητα,» σημειώνει ο κ. Edward de Waal, επικεφαλής δομών για λύσεις επικινδυνότητας στην Barclays Capital. «Τα χαμηλά επιτόκια δίνουν την δυνατότητα στους θησαυροφύλακες να έχουν hedges που δεν μπορούσαν παλαιότερα.»

Τα interest rate swaps δίνουν την δυνατότητα στις εταιρίες να μεταβάλλουν τις υποχρεώσεις πληρωμών τόκων, σε άλλες μορφές, που τους εξυπηρετούν καλύτερα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι εταιρίες εκμεταλλεύονται το χαμηλό επίπεδο βραχυπρόθεσμων επιτοκίων εκδίδοντας αξιόγραφα με κυμαινόμενο επιτόκιο, που είναι συνδεδεμένο με το παραπάνω επιτόκιο, και κάνουν hedging στον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων, με swap σε σταθερό επιτόκιο.

Τα 10ετή swap rates του ευρώ διαμορφώθηκαν σήμερα στο 2,96% από 3,59% στις αρχές του έτους. Η τάση είναι ακόμη ισχυρότερη στα 30ετή swaps, όπου τα επιτόκια έχουν διολισθήσει από 3,94% τον Ιανουάριο σε 3,21% σήμερα.

Οι εταιρίες στρέφονται επίσης σε επιλογές που είναι γνωστές ως «οροφή,» που λειτουργεί ως εξασφάλιση σε περίπτωση κατακόρυφης ανόδου των επιτοκίων, βάζοντας «οροφή» στο επιτόκιο που θα κληθεί να πληρώσει μια εταιρία.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v