Η ώρα της αποσυμπίεσης στις ευρω-τράπεζες

Η λιτότητα δεν είναι το μόνο πράγμα που επιβάλλεται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εξαιτίας της κρίσης εθνικών χρεών: πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο.

  • Editorial
Η ώρα της αποσυμπίεσης στις ευρω-τράπεζες
Η λιτότητα δεν είναι το μόνο πράγμα που επιβάλλεται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, εξαιτίας της κρίσης εθνικών χρεών. Πρέπει επίσης να τονώσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο. Μετά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν πέσει, ενώ το κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα μήνα.

Η επενδυτική αποτροπή στο τραπεζικό ρίσκο είναι μάλλον αδιάκριτη. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σχετικά καλή «υγεία.» Υπάρχουν όμως και περιοχές αδυναμίας, ειδικά στην Ισπανία και την Γερμανία. Και πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν δεν θέλουν να ταλανίσουν και την ευρύτερη αγορά.

Η Ευρώπη δεν καθυστέρησε πολύ να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στις τραπεζικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά υπάρχει μια σφαίρα στην οποία η Ευρώπη ολιγώρησε αισθητά: Εκείνη της αποκρυστάλλωσης των ζημιών και της επανακεφαλαιοποίησης των πιο αδύναμων οίκων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης απόλαυσαν μια πιο ομαλή προσγείωση σε σχέση με των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Κατείχαν συγκριτικά λιγότερα τοξικά ενεργητικά και υποχρεώθηκαν έτσι να κάνουν λιγότερες απομειώσεις. Οπότε και έκαναν λιγότερες επανακεφαλαιοποιήσεις. Επιπλέον, οι ΗΠΑ υπήρξαν πολύ πιο ανάλγητες στην διακοπή της λειτουργίας ασθενών τραπεζών, ενώ στην Ευρώπη οι «πληγωμένοι» οίκοι αφέθηκαν να υπάρχουν.

Οι συντελεστές tier one των τραπεζών της ευρωζώνης κινούνται στο 9% περίπου, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ΔΝΤ, έναντι 11% στις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Μετά την κρίση χρεών, το κλίμα όμως άλλαξε. Η επενδυτική ανοχή έγινε βαθιά καχυποψία. Υπάρχει ο φόβος ότι τα προβλήματα απλώς κρύφτηκαν κάτω από το χαλί.

Οι μη εισηγμένες και άρα λιγότερο διαφανείς τράπεζες, θεωρούνται ιδιαίτερα ύποπτες. Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να αναρωτιέται τι θα κάνει με τις Landesbanks, τους περιφερειακούς οίκους που είχαν ιδιαίτερη κλίση προς τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά. Και η Ισπανία οφείλει να τονώσει τις προβληματικές cajas, περιφερειακές κι εδώ τράπεζες με υπερβολικά ανοίγματα στην «φουσκωμένη» αγορά ακινήτων.

Πιο γενικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην ευρωστία των τραπεζικών ισολογισμών. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει τώρα να διεξάγουν «stress tests», τεστ αντοχής, στους οίκους με βαρύτητα στο σύστημα και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα. Με αυτά τα τεστ ήταν που οι ΗΠΑ βοήθησαν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες.

Δεν έχει νόημα να κάνει η Ευρώπη ότι δεν βλέπει τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις τράπεζές της. Οφείλει να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα και, αν χρειαστεί, να υποχρεώσει τις τράπεζες να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v