Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Αποτυχία" σε δημοπρασία γερμανικού Bund

Γερμανική δημοπρασία 5ετούς ομολόγου απέτυχε για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2008, ενώ ακούγονται "καμπανάκια" ότι η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει το "status" του επενδυτικού "καταφυγίου".

  • David Oakley (Λονδίνο), Victor Mallet (Μαδρίτη) και Aline van Duyn (Νέα Υόρκη)
Αποτυχία σε δημοπρασία γερμανικού Bund
Γερμανική δημοπρασία 5ετούς ομολόγου απέτυχε για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2008, σε μια νέα ένδειξη κρίσης στις αγορές εθνικών χρεών της ευρωζώνης.

Η αποτυχία προκύπτει εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει το στάτους του «καταφυγίου», που έχει προκαλέσει κάθετη πτώση στα Bund yields τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο κ. Steven Major, επικεφαλής global fixed income research στην HSBC, δήλωσε: «Η αδύναμη δημοπρασία στη Γερμανία είναι ένδειξη ανησυχίας στην αγορά. Δεν είναι απίθανο να χάσουν τα Bunds την ελκυστικότητα του καταφυγίου, αν και απέχουμε αρκετά από εκεί».

Οι αποδόσεις στα Bunds έχουν διολισθήσει σε αρνητικά ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες - αν και εμφανίζουν underperform έναντι των αμερικανικών Treasuries, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την ευρωζώνη. Τα 10ετή Treasuries στις ΗΠΑ κινούνται σήμερα στις 59 μονάδες βάσης πάνω από τα Bunds από 78 μ.β. την 1η Απριλίου.

Η 5ετής έκδοση προσέλκυσε προσφορές από τους επενδυτές ύψους 6,1 δισ. ευρώ (7,4 δισ. δολ.), όταν οι διαχειριστές δήλωναν ότι ήθελαν να συγκεντρώσουν 7 δισ. ευρώ. Αρκετοί επενδυτές χαρακτηρίζουν αποτυχία μια τέτοια δημοπρασία. Οι διαχειριστές χρέους εν τέλει διέθεσαν 5,45 δισ. ευρώ, κρατώντας το 22% της προσφοράς.

Οι αποδόσεις, πάντως, ήταν πολύ χαμηλές, στοιχείο που ίσως απέτρεψε το επενδυτικό ενδιαφέρον. Το yield κατά μέσο όρο ήταν 1,47% από 2,2% σε ανάλογη δημοπρασία του περασμένου μήνα.

Η Πορτογαλία επίσης δυσκολεύτηκε να πουλήσει 1 δισ. ευρώ σε ομόλογα 2015. Τα προβλήματα στη Γερμανία και στην Πορτογαλία προέκυψαν την ώρα όπου η BBVA, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, επέλεξε να μη μετακυλίσει βραχυπρόθεσμο δανειστικό μηχανισμό εταιρικής έκδοσης 1 δισ. δολ., εξαιτίας του αυξημένου κόστους. Η τράπεζα επέλεξε εναλλακτική χρηματοδότηση.

Οι ισπανικές τράπεζες, όπως και άλλοι οίκοι με έδρα σε περιφερειακές οικονομίες, υφίστανται έντονα πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι άλλες τράπεζες αρνούνται να τις δανείσουν.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές τράπεζες υφίστανται πιέσεις εξαιτίας των φόβων για τις χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις, που μπορεί να πλήξουν τους κατόχους ομολόγων, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να αναλάβουν μεγαλύτερο τμήμα των ζημιών σε περίπτωση τραπεζικής κατάρρευσης, ενώ η κυβερνητική διάσωση θα είναι πιο περιορισμένη.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v