Ιταλία: Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα μέτρα λιτότητας που έλαβε η Ιταλία είναι μία σοβαρή προσπάθεια. Όμως η χώρα "ξέχασε" για μία ακόμη φορά αυτό που έχει πραγματική ανάγκη: άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές.

  • Lex
Ιταλία: Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία
Το καλοκαίρι φθάνει στη Ν. Ευρώπη. Όμως οι παγωμένοι άνεμοι της λιτότητας εξακολουθούν να φυσούν στην περιοχή. Η Ιταλία έγινε η τελευταία χώρα του ευρωπαϊκού προβληματικού Νότου που ανακοίνωσε μέτρα λιτότητας, με στόχο να μειώσει στο 2,7% του ΑΕΠ το έλλειμμά της από το 5,3% που ΑΕΠ που ήταν το 2009.

Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες του «Club Med» το πρόγραμμα της ιταλικής λιτότητας είναι περισσότερο περιορισμένο. Σαφώς, όμως, ένα πρόγραμμα που μειώνει τους μισθούς σε υψηλά αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και μείωση κατά 13 δισ. ευρώ των χρηματοδοτήσεων στις περιφερειακές κυβερνήσεις δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αμελητέο. Άλλωστε υπάρχουν απειλές για απεργίες σε εθνικό επίπεδο.

Όμως, για μία ακόμη φορά, η Ιταλία έχασε μία ευκαιρία. Η οικονομία της «κραυγάζει» ότι χρειάζεται δομικές αλλαγές, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας. Πέραν της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 έτη, δεν έχει γίνει καμία άλλη μεταρρύθμιση. Όμως η καλή τύχη της Ιταλίας μοιάζει να τελειώνει. Η χώρα να μην δέχθηκε σκληρό κτύπημα από την κρίση. Το χρέος της είναι υψηλό, με πρόβλεψη ότι θα φθάσει στο 118,5% του ΑΕΠ φέτος. Όμως η Ιταλία διαθέτει καλή διαχείριση χρέους.

Οι Ιταλοί υπερηφανεύονται ότι έχουν μία εξαγωγική οικονομία. Όμως μόλις το 30% της παραγωγής τους εξάγεται, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Γερμανία φθάνει στο 50%. Ως εκ τούτου η πτώση του ευρώ θα έχει «χαμηλή» θετική επίδραση στην οικονομία. Μέτρα όπως οι μειώσεις μισθών δεν είναι κακές επιλογές. Όμως η χρόνια μη ικανοποιητική πορεία της ιταλικής οικονομίας δεν πρόκειται να βελτιωθεί μόνο με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v