Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τελειώνουν τα φθηνά εργατικά χέρια της Κίνας

Το κύμα από απεργίες και αυτοκτονίες που πλήττουν τη νότια βιομηχανική ζώνη της Κίνας το τελευταίο 15νθήμερο πιθανότατα θα γίνει το ορόσημο για το τέρμα στο, φαινομενικά ατελείωτο, φθηνό εργατικό δυναμικό της Κίνας.

  • Geoff Dyer (Πεκίνο)
Τελειώνουν τα φθηνά εργατικά χέρια της Κίνας
Πιθανότατα είναι το τέλος μιας εποχής. Το κύμα από απεργίες και αυτοκτονίες που πλήττουν τη νότια βιομηχανική ζώνη της Κίνας το τελευταίο 15νθήμερο πιθανότατα θα γίνει το ορόσημο για το τέρμα στο, φαινομενικά ατελείωτο, φθηνό εργατικό δυναμικό της Κίνας. Και, για την οικονομία της χώρας, θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη.

Η βιομηχανική ζώνη της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ βρίσκεται στο επίκεντρο με δύο ξεχωριστές αλλά συνδεδεμένες εξελίξεις: το κύμα αυτοκτονιών στη Foxconn, την εταιρία που κατασκευάζει το iPad και άλλες τεχνολογικές συσκευές, και την απεργία στο εργοστάσιο εξαρτημάτων της Honda.

Τα δύο αυτά γεγονότα είχαν ως αποτέλεσμα να επιβληθούν θεαματικές αυξήσεις μισθών: 30% για τους εργαζομένους της Foxconn και 24% στο εργοστάσιο της Honda (ζητούσαν 50%).
Εντάσσονται σε ένα μοτίβο αύξησης μισθών που παρατηρείται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
 
Ο κ. Dai Qinlan, διευθυντής του Careers Information Centre, που ειδικεύεται στα εξαγωγικά κέντρα των ανατολικών ακτών, αναφέρει ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί περίπου 20% στα περισσότερα εργοστάσια της περιοχής.

Ο μισθοδοτικός πληθωρισμός που συνεπάγεται αυτή η κατάσταση θα προκαλέσει πράγματι μακροοικονομικούς πονοκεφάλους. Η Κίνα κατόρθωσε να επιτύχει διψήφια ανάπτυξη την περασμένη δεκαετία με ελάχιστο πληθωρισμό, εν μέρει επειδή οι μισθοί αναπτύσσονται βραδύτερα από την παραγωγικότητα. Αν όμως οι μισθοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν, το σύνηθες επίπεδο πληθωρισμού πιθανότατα θα ενισχυθεί.

Ο κλιμακούμενος πληθωρισμός πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες στις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν βαρύ δανεισμό πέρυσι, για να χρηματοδοτήσουν έργα υποδομών.

Ωστόσο, ο μισθοδοτικός πληθωρισμός είναι μια απαραίτητη συνθήκη για τον βασικό στόχο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που θέτει η κυβέρνηση, καθώς θα προκαλέσει τόνωση της κατανάλωσης και μείωση της εξάρτησης από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Η αύξηση στο εισόδημα του Κινέζου πολίτη είναι η καλύτερη μέθοδος για να ενθαρρυνθεί να αποταμιεύει λιγότερο και να ξοδεύει περισσότερο - κάτι που ήδη συμβαίνει σύμφωνα με παρατηρητές.

Η ακμή της κατανάλωσης, με τη σειρά της, θα οδηγήσει σε μικρότερο εξωτερικό πλεόνασμα, καθώς η Κίνα θα εισάγει περισσότερα αγαθά από τον υπόλοιπο πλανήτη, και θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στον βαθμό που οι πιθανές αυξήσεις στον πληθωρισμό θα παραμείνουν ελεγχόμενες χωρίς μεγάλο κόστος, η Κίνα έχει να κερδίσει πολλά από τους υψηλότερους μισθούς.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v