Ταξίδι ελπίδας Παπανδρέου στη Λιβύη

Με την ελπίδα ότι θα "κλείσει" συμφωνίες σε αρκετούς κλάδους και θα πείσει τη Λιβύη να επενδύσει στην Ελλάδα ταξιδεύει στην Τρίπολη ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

  • Kerin Hope (Αθήνα)
Ταξίδι ελπίδας Παπανδρέου στη Λιβύη
Το ενδεχόμενο πιθανών επενδύσεων της Λιβύης στην Ελλάδα θα εξετάσει στο σημερινό του ταξίδι στην Τρίπολη ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα του από το κρατικό επενδυτικό ταμείο (SWF) της Λιβύης αλλά και από κρατικές ενεργειακές εταιρίες, στη συνάντησή του με τον ηγέτη της αφρικανικής χώρας, όπως δηλώνουν Έλληνες αξιωματούχοι.

Ο κ. Παπανδρέου ευελπιστεί να ανανεώσει και τις οικογενειακές σχέσεις που έχει με τον Συνταγματάρχη Καντάφι, οι οποίες είχαν ανθίσει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ελλάδας από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80.

«Πρόκειται για διερευνητικές επαφές, τίποτε δεν πρόκειται να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης… όμως ανοίγεται ένας δρόμος», τονίζει σε δηλώσεις του Έλληνας αξιωματούχος.

Η ελληνική αποστολή ευελπιστεί σε θερμή υποδοχή στην Τρίπολη, η οποία ακολουθεί την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα τον περασμένο μήνα ο Λίβυος πρωθυπουργός κ. Ali Baghdadi Ali al-Mahmudi.

Ο κ. Mahmudi έχει δηλώσει ότι η χώρα του σχεδιάζει να επενδύσει 200 δισ. ευρώ σε "μεγάλα αναπτυξιακά έργα", ενώ έχει υποστηρίξει ότι "οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικές".

Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από τις χώρες του Κόλπου και άλλους παραγωγούς πετρελαίου. Ενεργειακά και ναυτιλιακά projects βρίσκονται, ήδη, υπό συζήτηση με χώρες όπως το Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι.

Οι προσπάθειες επιταχύνθηκαν αφού πρώτα η Ελλάδα απέτυχε να πείσει χώρες του Κόλπου και άλλα κράτη με ισχυρά κρατικά επενδυτικά ταμεία να αγοράσουν σημαντικό μέρος ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα προωθήσει σειρά ενεργειακών projects, στην ηλιακή ενέργεια και στο φυσικό αέριο. Στοχεύει και σε joint venture στον τουριστικό κλάδο, έναν τομέα στον οποίο η Λιβύη επιθυμεί να αναπτυχθεί περαιτέρω, καθώς και στους κλάδους τροφίμων και ιχθυοκαλλιεργειών.

Ήδη την Τρίτη η OTEGlobe, θυγατρική του ΟΤΕ, και η Libya International Telecommunications ανακοίνωσαν συμφωνία συνεργασίας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v