Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αμερικανικές τράπεζες χάνουν τα swaps desks

Οι τράπεζες προβλέπεται να χάσουν μια κρίσιμη μάχη στα αμερικανικά «λόμπι», όταν θα υποχρεωθούν να αποκόψουν τις κερδοφόρες επιχειρήσεις swaps, όπως εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις για την μεταρρύθμιση.

  • Tom Braithwaite (Ουάσιγκτον)
Οι αμερικανικές τράπεζες χάνουν τα swaps desks
Οι τράπεζες προβλέπεται να χάσουν μια κρίσιμη μάχη στα αμερικανικά «λόμπι», όταν θα υποχρεωθούν να αποκόψουν τις κερδοφόρες επιχειρήσεις swaps, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων για την χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση στο Κογκρέσο.

Η ήττα, που θα αποτελέσει νέο πλήγμα κατά της Wall Street, είναι πια πιθανή, καθώς ο κ. Paul Volcker, ο πρώην επικεφαλής της Federal Reserve που έχει μεγάλη επιρροή στην σημερινή κυβέρνηση, μαλάκωσε την αντίθεση στάση του ως προς την ρύθμιση.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή θυγατρική με αυτόνομα κεφάλαια, που θα αναλάβει τις επιχειρήσεις συναλλαγών επί παραγώγων προϊόντων, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή κερδών για τις μεγάλες τράπεζες, όπως η JPMorgan Chase.

Η δαπανηρή αυτή αναδιοργάνωση θα αποδιώξει δουλειές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street οδηγώντας τις σε ανταγωνιστές που υπόκεινται λιγότερη ρύθμιση και σε τράπεζες του εξωτερικού, σύμφωνα με την Federal Reserve και την επιτροπή εγγυοδοσίας, που αντιτίθεται στο σχέδιο.

Ο κ. Volcker έχει αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή της προσπάθειες χρηματοπιστωτικής μεταρρύθμισης, αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Barack Obama υιοθέτησε την πρότασή του να υποχρεωθούν οι τράπεζες να λήξουν το proprietary trading.

Αν και αρνήθηκε να δηλώσει εάν πλέον στηρίζει την νέα πρόταση για τα swaps desks, ο κ. Volcker δήλωσε στους Financial Times ότι παλαιότερα επέκρινε την προσπάθεια επειδή πίστευε ότι δρομολογείται μια ακόμη αυστηρότερη απόσχιση. Ο κ. Volcker πρόσθεσε ότι θα ήταν λάθος να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν swaps για να προφυλάσσονται από κινδύνους ή να διευκολύνουν κάποιον πελάτη που θέλει να προφυλαχθεί από τον κίνδυνο.

Εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες για το εάν η νέα νομοθεσία θα αποτρέπει τα νέα swaps desks από την πώληση ενός παραγώγου σε πελάτη ή από την χρήση για δικούς του λόγους προφύλαξης.

Πάντως ο 82χρονος κ. Volcker δήλωσε στα μέλη του Κογκρέσο ότι ακύρωσε το τακτικό του ταξίδι αναψυχής για ψάρεμα σολομού, ώστε να παρίσταται στις διαβουλεύσεις, εάν τον χρειαστούν. «Συνήθως πηγαίνω στον Καναδά –όπου το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως υγιές και ανοιχτό,» δήλωσε στους FT.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v